Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

The Guardian: Бежанци опитаха да влязат в България, военни и полиция ги спряха

Снимка: Christopher Furlong/Getty Images

Бежанци са се опитали да влязат на българска територия през границата с Турция в района на граничния пункт Капитан Андреево - Капъкуле, но са били спрени от български полицаи и военни, съобщи The Guardian като се позова на турска местна телевизия.

По данни на министъра на отбраната на България Красимир Каракачанов патрули на "Гранична полиция" са спрели тази сутрин две имигрантски групи от около 30 човека всяка от които пробвала да премине турско-българската граница.

"Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника", подчерта министър Каракачанов.

Междувременно турски медии предават, че местната сирийска общност в Истанбул е започнала да организира автобуси, които да отвеждат хора от града до границите.

Ситуацията с бежанците ескалира след като по-рано днес високопоставен турски представител заяви, че пуска бежанците към границите с Европа след смъртта на 33 турски военни от въздушна атака в Идлиб.

Така Турция наруши обещанието, дадено на ЕС през 2016 г. да спира потока от мигранти към Европа срещу което поиска 3 млрд. евро.

С впечатлението, че "прозорецът" за напускане на Турция може да е краткотраен, част от 3,6 милиона сирийци, живеещи в момента в страната, започнаха да се движат бързо.

Турската телевизия показа и кадри как над 300 бежанци, сред които и жени, и деца, ходят пеша по магистралите и през горите на път към границите с Европейския съюз рано тази сутрин. Сред хората в групата е имало сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Освен към България, бежанци са се отправили и към Гърция, съобщава The Guardian. Част от тях са се струпали край турският черноморски курорт Айвалък с намерението да пропътуват с лодка до гръцкия остров Лесбос.

Турските власти обвиниха режима на Башар Асад за атаките на техните военни, но източници в Идлиб са показали кадри от нощта с атаките, които предполагат, че те са извършени от руските военно-въздушни сили.

Смъртоносната бомбардировка преля капката на нарастващо напрежение от няколко седмици между Турция, привърженик на сирийските бунтовници и член на НАТО, и Москва, която е в съюз с Асад.

Освен това Москва изпрати два военни кораба - адмирал Макаров и адмирал Григорович, и двата способни да изстрелват крилати ракети "Калибр" от Черно море до средиземноморските води край Сирия. Те се придвижиха през Босфора, който се управлява от международна конвенция, плавайки през сърцето на Истанбул.

ООН заяви в понеделник, че последните боеве се приближават "опасно" до лагерите на разселените, рискувайки да се стигне до "кървава баня".

Изглежда, че решението на турската държава цели да принуди ЕС и НАТО да подкрепят новата военна операция на Анкара в Идлиб.

още по темата
още от България