Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

И Малофеев със забрана да влиза в България за 10 години

Константин Малофеев. Снимка тв "Цариград"

Замесеният в течащият от няколко дни шпионски скандал по линия на движението "Русофили" руски бизнесмен Константин Малофеев от днес също е с наложена забрана за влизане в България за 10 г. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в пленарна зала. След привикването на вътрешния министър Николай Маринов и шефа на ДАНС Димитър Георгиев, по искане на "Атака" в парламента дойде и Цацаров. 10-годишна забрана за влизане в България вчера бе наложена и руския ген. Леонид Решетников, който снощи надълго и нашироко коментира шпионския скандал на наша територия в интервю за руската телевизия "Цариград", която е собственост на Малофеев. Телевизията представя Решетников като дългогодишен приятел и съратник на "репресирания" председател на "Русофили" Николай Малинов. В коментара си той споменава и Волен Сидеров като казва, че е бил изключен от управлението и от "Обединени патриоти", защото е русофил и че партия "Атака" е преследвана.

"В българската либерална прозападна преса продължава да натягат истерията, свързана с "шпионажа". А за да може това да бъде поне малко убедително, вкарват моето име - виждате ли Малинов дружи с генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване, макар че аз вече повече от 10 години съм в пенсия. Всичко това се прави, за да може някакси да се оправдае прилагането на тези, откровено казано, идиотски репресивни мерки", заявява още Решетников. В обвиненията си стига дори още по-далеч и определя като "фашистки" действията на българските власти. Генералът от КГБ и бивш резидент в България открито зове към бунт и протести:  "Всички, които се интересуват от България,  за които са важни нашите братски отношения и общи интереси, са длъжни да излязат в защита на Николай Малинов, истински приятел на нашата страна, когото прекрасно го познават в Москва и въобще в Русия (човека, който тази година с указ на президента на Русия Владимир Путин е награден с Ордена на дружбата). Необходимо е да викнем с пълно гърло срещу безобразието, което днес творят българските власти. Трябва да започне кампания в защита на движението "Русофили", против истински фашистките действия на българските власти."

От трибуната на парламента днес Цацаров категорично заяви, че акцията не е политическа, нито е атака срещу движение "Русофили". Обвиняемият (б.р. Николай Малинов) е председател, но следва да носи отговорност за личните си действия, независимо че движението е било използвано от него, обясни Цацаров.

Не е разделение на обществото на русофили и русофоби. Става дума не за това на чии чужди интереси служиш, а за това, че увреждаш българските интереси, допълни той.

Самият Малофеев вече също излезе с позиция пред собствената си телевизия. Той нарича случващото се "русофобска провокация, подобна на тази в Тбилиси".

„Изявлението на външния министър на България и преследването на движението „Русофили” безусловно са звена на една и съща верига, които насърчават русофобската провокация, сходна с тази в Грузия. Целта им е да скара братските народи на Русия и България”, заяви още Малофеев.

 

още по темата
още от България
25
Събота
Януари