Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Конфискуваха опасни продукти на пазара

483

Снимка: Shutterstock

Днес е Световният ден на потребителите. Приключва акцията на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), в която инспекторите проверяваха за безопасността на стоки, които са били на промоционални цени или от нисък ценови клас.  

В студиото на предаването „Тази сутрин” експертът от ДАМТН Мирослав Йотов показа част от конфискуваните стоки. Това са електроуреди, играчки, офис техника и газови уреди. По думите му, при проверка инспекторите наблягат на наличието на инструкции на български език.

Той даде пример за опасна стока с грил-скара, която има режещи ръбове, открити болтове. „В случай, че потребител има такъв продукт, е хубаво да се свърже с обозначения производител и да се замени”, каза Йотов и допълни, че маркировката за съответствие трябва да бъде, както върху опаковката, така и върху самия електроуред.

За една седмица инспекторите на наложили санкции за над 20 хил. лв. „Това е една сума, която е събрана в рамките на един ден. Тази година решихме кампанията да продължи малко по-дълго, за да бъде по-ефективна”, посочи Йотов.

Нарушения и опасни стоки са били открити и в магазин с китайски стоки. Управителят на обекта не разбирал добре български. Редица стоки нямали указания на български език, а други нямали фирма-вносител. Санкциите започват от 250 лв. и стигат до 1000 лв.

Сред продуктите, в които има открити нарушения е и трансмитер за автомобил, той се води радиопродукт и не отговаря на европейските изисквания – това означава, че може да доведе до смущения на автомобилите с национално значение като линейките на Спешна помощ, например.

Умните устройства, качеството и безопасността на храните и решаването на спорове са сред темите, от които най-често се интересуват или оплакват потребителите.

„Последните 2-3 години имаше много скандали с умните устройства – устройства, които шпионират и подслушват. Имаше една детска играчка – куклата „Кайо”, която беше проектирана вътре с микрофонче и записва цял ден какво се случва в семейството, а потребителят обобщава данните и ги продава на трети лица. Другият проблем е със сигурността на тези устройства, те могат да бъдат много лесно хакнати”, допълни Николов.

още от България
22
Сряда
Май