нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Как ще се развива София през 2019 година

Снимка: Дияна Георгиева, Мениджър Нюз

Над милиард и половина ще струват новите проекти на столичната община. Над 447 милиона ще бъдат похарчени за подобрения на градския транспорт. Очаква се догодина да се пусне третият лъч на метрото с влакчета, които имат възможност да се движат без машинист.

Това каза в ефира на БНТ тази сутрин заместник-кметът по финанси, здравеопазване и транспорт Дончо Барбалов.

Имаме няколко ключови проекта. Единият е метрото - догодина имаме средствата за приключване работата по първи етап на третия лъч, като септември месец догодина вече трябва да е въведен в експлоатация, добави Барбалов.

Имаме 47 милиона и половина за ремонт на основни булеварди. Насочили сме се приоритетно по вътрешния ринг на София. Един от основните ни приоритети да направим такава връзка между районите, че да не се минава през центъра, обясни-заместник-кметът на столицата.

Предстои разширение и изграждане на платно на "Тодор Каблешков" от бул. "България" до ул. "Костенски водопад". Ще бъде и изградена улица, която ще прерасне в булевард - "Филип Кутев". Идеята е тази малка улица да се разшири, каза Барбалов.

Работи се и по доставка на нови трамваи.

"Започна ремонт по ул. "Каменоделска" за пускане на нов трамвай. По "Цар Борис" се надяваме догодина с европари да започне рехабилитация на трамвайното трасе. Ще имаме няколко нови рехабилитирани трасета", каза още зам.-кметът.

Барбалов открои, че има много работа по трасето на "Граф Игнатиев", но се очаква скоро да се пусне трамвайната линия, която да е и по-тиха. Трябва да се направят тротоари на "Свети Седмочисленици". Има още детайли за дооправяне, посочи той. 

Предвижда се и доставка на нови електробуси през 2019 г.

още по темата
още от България