Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Кандидатстваме едновременно за "чакалнята на Еврозоната" и банковия съюз

105

Снимка: Дияна Георгииева/Мениджър нюз

България ще кандидатства едновременно за т.нар. "чакалня" на еврозоната и банковия съюз. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на събитие на Института за дясна политика. Той поясни още, че през следващите дни предстои български експерти да се срещнат с представители на Европейската централна банка, за да се обсъди как страната ни да се едновременно към банковия съюз и ERM2.  До момента нито една държава не се е присъединявала едновременно към ERM 2 и банковия съюз. Ето защо се водят разговори с Европейската централна банка на експертно ниво в тази посока.

"И през следващите дни ще има голяма експертна българска делегация в ЕЦБ, която продължава да работи по тази тема изключително интензивно. Крайният резултат, така поне както аз си го представям, е че до 1 година ние ще можем едновременно да влезем в близко сътрудничество с банковия съюз и ERM 2", каза Горанов.

Финансовият министър е категоричен, че с приемането на еврото, България ще има валутен суверенитет, тъй като ще имаме участие при решения, свързани с паричната политика на ЕЦБ. А доверието към страните, които са в периферията, извън еврото, е по-различно, отколкото към тези, които са влезли в зоната на единната валута, подчерта още финансовият министър.

"Трябва и ангажиментите, които се поемат към нас или поне разговорите, които водим с нашите партньори, да бъдат твърди, за да не се стига до тази безкрайна игра, която виждаме с Шенген, но имаме решителност и готовност да минем по този път", коментира още финансовият министър.

Горанов изрази надежда, че ще влезем в Еврозоната до няколко години.

още от България
18
Понеделник
Февруари