нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ДПС са готови за нови избори, но предпочитат промяна през диалог

Кадър: БНТ

От Движението за права и свободи са готови за организиране на нови парламентарни избори веднага. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на партията, Мустафа Карадайъ, в своето слово за откриването на 45-ото Народно събрание. В същото време обаче, ДПС смята, че "сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията."

„Българските граждани не дадоха мандат за съставяне на правителство на новите 3 партии в 45-ото Народно събрание. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат на този резултат като воля на избирателите за нови избори – може. Виждаме, че сме по-близо до тази перспектива и в тази връзка ние, от ДПС, категорично сме готови за нови избори веднага“, заяви Карадайъ. 

„Ние вече казахме, че разчитаме на вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Промяната, с която да възстановим политическата нормалност чрез диалог между политическите партии, с която да направим рестарт на държавността“, допълни още депутатът.

По думите му от гледна точка на държавата нещата не стоят точно така, тъй като България се намира в безпрецедентна ситуация на няколко кризи – пандемична, икономическа, социална, институционална. „Ако си позволим да прибавим към тях и политическа, ще сбъркаме сериозно“, каза още Карадайъ. Макар и трудно, процесът на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС. 

Той добави, че години наред липсва нормален диалог между политическите субекти, а от 2017 г. това се е пренесло и в държавните институции, което от своя страна е снижило доверието на гражданите. "Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в политиката. Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение, нов подход към решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена", каза още Карадайъ.

ДПС ще подкрепи новите партии, но под условие

Освен това от ДПС биха подкрепили правителство на трите нови партии в управлението, но с няколко приоритети: план за излизане от пандемията, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост, разговори за приемане с консенсус на програмата за икономическо развитие на страната, достойно членство в евроатлантическите структури.

„В този пъстър парламент, създаващ условия на невъзможност за формиране на управленски партийни коалиции, избиралите искат да се изпълни девизът „Съединението прави силата“… Единственият модел, по който това може да стане, е като се набележат основните приоритети, пред които е изправена държавата“, обясни Карадайъ.

„Плътно ще следваме замисъла на суверена и точно поради това няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиции от партии, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма с точно оказани цели, средства и срокове за тяхната реализация“, допълни още той и призова да се извлекат „всички възможни ползи“ от конфигурацията на 45-ия парламент.

„Успехът започва с това днес да кажем ясно: „Няма да позволим да продължава да се руши демокрацията и парламентаризмът“.

още от България