Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Каракачанов: Македонските политици на маса са добри българи, но като дойде време за решения увъртат

Кадър от bTV

Правителството направи всичко възможно с подписването на договора за добросъседство преди повече от две години, за да даде един старт на нови отношения, които да не се базират на фалшивикация на българска история, измисляне на нови идентичности и малтретиране на правата на българите в Македония. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV по повод позицията на България за кандидатурата на Северна Македония за еврочленство.

„Познавам голяма част от македонските политици, някои дори лично. Те на маса са добри българи, обаче като дойде време вземат решение започват да обясняват: „много е сложно с общественото мнение, как да кажем, че имаме обща история“. Те са като българските политици - извън ефира се разбират много добре, а като дойде време да се представят пред обществото се карат“, коментира Каракачанов, като добави, че няма как Северна Македония едновременно да влезе в ЕС и да запази антибългарската си риторика.

Вицепремиерът заявя, че е на следващото заседание на Министерския съвет ще представи два варианта за позицията България относно Северна Македония.

Припомняме, че в понеделник президентът Румен Радев свика консултативна среща за двустранните ни отношения със Северна Македония заради очакваната от югозападната ни съседка покана за присъединяване към Европейския съюз.

По време на нея премиерът Бойко Борисов заяви, че членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка.

„Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да спрем Северна Македония по пътя й към ЕС след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла.“, коментира тогава премиерът.

още по темата
още от България