Затвори

Красимир Вълчев: Фундаменталните промени в света ще се отразят и върху образованието

Снимка от сайта на МОН

„В образователната система вървим заедно... Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали области“. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

По думите му „нищо не може да замени присъственото обучение, но всички образователни системи ще търсят микса с дигиталното“.

„Днешните деца не просто трябва да бъдат дигитални ползватели, те ще живеят в ера в ефективно взаимодействие с машини, алгоритми, с изкуствен интелект. Фундаменталните промени в света около нас ще се отразят и върху образователната система. Днешните деца ще сменят професии в активния си последващ живот. Всички професии ще изискват по-интегрални умения“.

В предаването „Неделя 150“ министър Вълчев допълни:

„Около 1-2% от децата не са били ангажирани в образователния процес през извънредното положение… Основното предизвикателство в този период беше с тези, които просто не желаят да се обучават“.

През есента МОН има готовност за стартиране на обучение в електронна среда в зависимост от ситуацията.

„Културата на иновации се разширява. Има 600 иновативни училища. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове. За първи път имаме адаптирани учебни програми за училищата в чужбина“.

още от България