Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лавина погуби двама сноубордисти над Банско

2515

Снимка: Мениджър Нюз

Лавина отне живота на двама сноубордисти в Пирин.

Трагичният инцидент е станал преди обед днес. Първоначалната информация бе, че турист е загинал след като е излязъл извън маркираните писти и трасета и е навлязъл в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци над Банско. Там е любимото място за спускане на екстремни скиори и инцидентите са чести.

Преди минути планинските служители са открили и втори младеж, затрупан от същата лавина. Той също е починал, съобщиха от Планинската спасителна служба. Сигналът е подаден към 11:00 ч.

В спасителната акция са участвали две обучени кучета, в момента се прави организация за транспортиране на починалите. 

Смята се, че лавината е била предизвикана от сноубордистите, които са карали извън пистите. По информация на ПСС в момента лавинната опасност е значителна. Това означава, че предизвикване на лавина е възможно, дори при малко допълнително натоварване, особено по определени стръмни склонове.

Въпреки многократните предупреждения на ПСС, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Това напомнято отново от БЧК в специално съобщение по повод инцидента.

В планинските ни курорти вече има достатъчно сняг за практикуване на зимни спортове и с оглед на предстоящите почивни дни от Планинска спасителна служба и БЧК призовават за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Телефоните, на които ПСС и БЧК  се отзовават за оказване на помощ в палнината са 112 и, респективно тел. 1470 и 9632000

в Централния денонощен пост на ПСС при БЧК.

                                                                                                                                                                                                           

още от България
22
Понеделник
Април