нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лъчезар Томов: Колективният имунитет без ваксиниране е химера

Кадър от БНТ

Не знаем колко наистина са преболедувалите от COVID-19 у нас. Това заяви яред БНТ математикът Лъчезар Томов.

„Със статистика може да се установи с известна степен на точност колко хора са боледували от COVID-19, но за целта трябва да се направи много сериозно изследване. Трябва първо да има представителност на това проучване. Това означава, да не са хора, които сами са отишли да се тестват. Дори да отиде човек да се тества за нещо друго и да открие, че е позитивен, самият факт, че е искал да направи тази проба поради някакви симптоми е свързан с това, че той е болен от COVID. Има хора, които без да знаят, че са болни от COVID, получават инсулт, емболия, бъбречна криза и тн. Тоест, хората, които са отишли да се тестват, сами са избрали да го направят. Това е самоизбиране по доходи, тъй като все пак струва нещо да се тестващ, и самоизбиране по възраст – хората, които са по-мобилни.“, коментира Томов.

По думите му, за да се направи проучване, което да покаже къде е минал вируса, е необходимо подбиране на хора на случаен принцип. Освен това трябва всички места в България да са добре представени. „В България има места и села, които са по-изолирани и през които може изобщо да не е минавал вируса. Ние не сме като Англия и Германия, при нас при доста по-малък процент преболедували може да стихне една вълна, тъй като вирусът разпространява от малък брой хора. Вълната може да стихне без да има 60-70% с имунитет“, добави той.

Според него НСИ има способността да проведе едно такова национално проучване.

Томов заяви, че данните от представеното вчера прочуване на частна лаборатория, според които 43% населението в страната се е срещало с коронавируса, са завишени. „Когато имате самоизбиране, има завишаване. Пример за самоизбиране са онлайн анкети преди избори, при които дадена партия получава 80% доверие, а после на изборите има 8%“, добави той.

Математикът каза, че е правил различни изчисления, базирани на предпостави, за които не е сигурно, че са верни. По думите му тези изчисления са дали множител от 5 или 6, по който се умножава официалната бройка.  „По груби изчисления това са 2 млн. и 400 хил. българи, които са се срещнали с COVID-19. От тях обаче най-много три четвърти са били симптомни. Това означава, че около 2 млн. са хората, които имат някаква защита. Не е ясно колко работи тази защита срещу индийския вариант. Още нямаме данни за честотата на инфекциите при него. Така, че не мога да им гарантирам, че ще се справят, ако не са ваксинирани“, коментира Томов.

По думите му за колективен имунитет може да се говори, когато разполагаме с поне 5 млн. ваксинирани.

„Колективен имунитет без ваксиниране е химера поради способността на вируса да мутира”, коментира Томов.

„Вирусът подлежи на еволюция, на мутация под натиска от имунната система на хората, когато те са преболедували. И е по-лесно да се избегне имунната система от преболедуване, отколкото от ваксина, защото ваксината е синтезирана за много широк клас от мутации т.е. за множество варианти да може да реагира”, допълни още той.

още от България