Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Лекар: При грип и настинка не започвайте самолечение

Снимка: Shutterstock

С настъпването на есенно-зимния сезон броят на респираторните инфекции се увеличава. В някои от тези случаи бързо се стига да усложнения, като бронхити и плевмонии, тъй като пациентите решават, че могат да се лекуват сами.  Това заяви пред NOVA Д-р Гергана Николова

„Много неприятно е, че българинът мисли, че може да се лекува сам и че може да си закупи всеки един антибиотик от аптеката, тъй като много малко са местата, където за това се изисква рецепта. Това води до неприятни усложнения.“, казва още тя.

По думите й противогрипната ваксина е хубаво да се поставя в периода октомври-ноември, преди вирусът да започне да върлува, тъй като на организмът се нуждае от 2-3 седмици, за да си изгради имунитет. Според нея няма смисъл подобна ваксина да се поставя, когато грипната вълна вече е започнала.

Д-р Николова коментира и решението на съда в Сливен да позволи на неваксинирано дете да посещава градина, като заяви, че това е нарушава закона за здравето и поставя под риск другите деца, посещаващи детското заведение.  

още по темата
още от България
15
Неделя
Декември