Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Масов протест готвят във Войводиново

57

Снимка: Дияна Георгиева, Мениджър Нюз

За пети пореден ден жители на пловдивското село Войводиново ще излязат на протест, съобщи Дарик.

Днес се очаква да се съберат най-голям брой хора, защото към протестиращите ще се присъединят и военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“, както и от други формирования. По-рано бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова колегите си да отидат от 18.00 часа в малкото населено място със знамена и сини барети.

Причина за ежедневните протести стана инцидентът, при който двама братя – младежи от ромската махала във Войводиново, пребиха командос от Специалните сили. Освен колеги на пострадалия военен, може да се включат и спортни агитки, предаде bTV.

Ромите са в ареста с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. По-големият от братята може да получи от 2 до 10 години лишаване от свобода, а по-малкият, който е непълнолетен – до 3 години.

Всички постройки в гетото във Войводино са незаконни. От сряда насам опасните сгради се събарят, а на останалите са издадени констативни протоколи. Протестите ще продължат, докато не бъдат съборени всички незаконни къщи в ромската махала, казват хората от селото. На мястото постоянно има екипи на полицията и жандармерията за осигуряване на обществения ред и сигурност.  

още по темата
още от България
20
Четвъртък
Юни