Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Матурите ще са на 1 и 3 юни, изпитите след 7-ми клас – 15 и 17 юни

Снимка: Мениджър нюз

Датите на държавните зрелостни изпити ще бъдат 1 и 3 юни, което е 12 дни по-късно от обичайните 20 и 22 май. Изпитите след 7-ми клас ще се проведат на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика. Началото на изпитите ще бъде в 9 часа. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

„Изпитите ще се проведат в повече стаи с по-малко квестори, Като в стандартната стая с 3 големи прозореца ще има 10 ученика с 1 квестор. Няма да се допуска струпване на ученици преди и след изпита. Присъствените дейности ще се проведат при прилагането на всички противоепидемични действия. Получаването на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни – до 26 юни, което ще позволи кандидатстване във висшите училища в България и в чужбина. Това е минимално забавяне и няма да има проблем с кандидатстването“, обясни Вълчев, като добави, че тази година няма да се провежда национално външно оценяване след 4 и 10 клас.

Той поясни, че на 2 и 4 юни ще се проведат допълнителни държавни изпити на учениците, които искат да кандидатстват във ВУЗ с оценката от тях.

За зрелостниците, които не са се явили на първата матура, датите за втората сесия остават 27 и 28 август.

На 5 юни ще се проведат изпитите за  придобиване на професионална квалификация по практика

„Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда, няма да се удължава учебното време за нито един от класовете", обясни още Вълчев.

още по темата
още от България