нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Министър Ангелов: Обмисляме промяна на мерките от февруари

Снимка: Shutterstock

Обмисляме промяна на мерките. Тя ще стане най-рано от началото на февруари. Към настоящия момент единственото нещо, което ще бъде променено, са практиките в системата на средното и висшето образование. Това заяви заяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка с 2400 дози от ваксината на Moderna, предаде bTV.

По думите му България се намира на задоволително място по ваксинация сред останалите страни в ЕС.

„Ако се използва капацитетът на всички лични лекари, които на територията на страната са близо 4500, ако всеки от тях прави по 10 ваксини на ден, което е допустимо, това са само от тях 45 000 ваксинирани лица на ден. Ако добавим и още екипи, ще дойдат дни, когато ще правим много повече ваксини, отколкото в момента“, каза здравният министър.

Той обясни, че от 25 януари ще започне масово тестване на българските учители, за да види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени каква е готовността на системата за стартиране на частично присъствено обучение по-големите ученици.

Министър Ангелов уточни, че тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове.

По думите му има готовност да бъдат ваксинирани и желаещите в секционните избирателни комисии на предстоящите избори. Основната цел е да бъдат ваксинирани участниците в т.нар. мобилни секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват гласуването на карантинираните лица.

„Ако знаем конкретната дата на изборите, ще може да представим до месец-месец и половина конкретния медицински протокол. Ако говорим за избори на 28 март, ситуацията ще е една. Ако говорим за избори през май, ситуацията ще е друга. Няма в света агенция или учен, който да може да предвиди“, каза още здравният министър.

още по темата
още от България