нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Министърът на икономиката: Кризата в Перник отвори очите на всички

Кадър от Нова телевизия

София няма да бъде ощетена, ако Перник започне да получава от водата на столицата. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Кризата в Перник отвори очите на всички. Аз не мисля, че в момента може да се случи нещо подобно, защото обществото вече е изключително негативно и наблюдава тези процеси. Не бихме си позволили с наши действия да увредим други градове. Трябва да направим всичко възможно язовир „Студена” да си възвърне силите”, коментира Караниколов.

По думите му в язовир „Студена“ има вода за 33 дни, преди да се влезе в т. нар. „мъртва зона“.

Караниколов подчерта, че столицата изполва годишно 180 млн. кубически метра вода, а в момента в главния ѝ резервоар, яз. "Искър" има 470 млн. куб. м вода, от които 370 млн. куб. м са питейни. По думите му столицата използва 400-500 хил. куб. м. вода на ден, като от Белмекен за Перник ще бъдат отклонени само 700 хил. куб. м на месец( Перник ползва около 22 000-25 000 куб. м. на денонощие).

„Това, което успяхме да направим с язовира е да намалим разходите, които бяха около 8 см на денонощие. Сега са около 5,5 см. Очакваме обаче, че ще има застудяване, което води до това дебитът, който влиза в язовира да е по-малък”, обясни Караниколов.

Според министърът на икономиката основният проблем с язовир „Студена“ е  земната маса на дъното му, която действа като губа и попива 8 до 10% от водата. За да се разреши този проблем, трябва да се спре взимането на вода от „Студена“ и да бъде пренасочена вода от друго място.

„През това време ние ще предприемем действия за почистване на „гъбата” (земната маса, която просмуква водата, която влиза). Към момента обаче не можем. Всички специалисти и от местното ВиК казват, че ако предприемем такива действия, независимо дали ще го чистим или ще го трамбоваме, това би означавало замърсяване на водата и невъзможност тя да се използва за питейно-битови нужди”, обясни Емил Караниколов. 

„Искам да успокоя жителите на Перник, че не се предвижда увеличаване на цената на водата и не се предвижда те да имат ангажираност към допълнителни средства, които да се заплащат във връзка с изграждането на това допълнително водозахранване, така че държавата поема изцяло финансирането на проекта“, заяви в ефира на БНТ регионалният министър Петя Аврамова.

По думите й, количествата вода, които са налични в язовир „Студена“, не дават възможност за захранване на промишлената зона, не само на завод „Стомана“.

„На промишлените предприятия в Перник е направено предложение да бъдат захранен от яз. „Бушляк“ като е взета проба от водата и ако тя удовлетворява техните изисквания, държавата се ангажира да изгради 800 м водопровод“, каза още министър Петя Аврамова.

„Столичани трябва да бъдат спокойни, че перничани няма да ползват от техните водни ресурси. Нормално е между два съседни града да има такъв тип връзки. Двата града са много тясно свързани икономически, нормално е и ВиК инфраструктурно. Тази връзка ще е реверсивна. Може да се наложи някога да се подава вода от яз. „Студена“ към Столична община“, заяви в ефира на БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той обясни, че водоподаването ще е в много малък обем и няма как да повлияе на ВиК инфраструктурата на София, тъй като става въпрос за количества от 300-350 литра.

Станислав Владимиров продължава и със срещите си с ръководството на завод „Стомана“. От там са изразили притеснение, че при по-ниски температури техните сондажи няма да могат да доставят необходимата вода за нуждите на предприятието. В събота дори е бил обсъден варианта да се ползва вода от яз. „Пчелина“. Засега, обаче, нямало риск от стачка на работниците на завод „Стомана“.

 

 

още по темата
още от България