нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВР предупреждава за телефонните измами с кадри от истински случаи

Снимка: Shutterstock

Прокуратурата, съвместно с МВР, стартира информационна кампания с цел превенция от телефонните измами. В рамките на кампанията са изработени информационни видеоклипове, в които са използвани действителни кадри от телевизионни предавания по темата.

Това се случва след разкритата вчера група за "ало" измами, присвоила над 2 милиона лева. 

Телефонните измамници са присвоили 8 милиона лева от граждани през 2018 година. Арестуваната вчера група се състои от една фамилия, която била на най-високите нива в престъпната схема, информира БНТ.

Според разследващите задържаната вчера група стои зад поне 2 крупни измами в София – едната за над 400 000 лева, а другата – за над 500 000. В единия случай дори жертвата е била принудена от измамниците да продаде имота си.

Темата за телефонните измами беше основна на националното съвещание на МВР, предава bTV.

"Предупреждават се хората, че полицията не взима пари, че не трябва да сътрудничат. Но и вчера една госпожа до последно вярваше, че съдейства на полицията, и е в такъв филм, че трудно може да я изкара човек", каза премиерът Бойко Борисов.

"Предвид високата обществена опасност на тези деяния подходът вече е да се обхване територията на цялата страна и цялата структура на организациите, защото зад това стоят определени престъпни организации. А самият факт, че вчера няма нито едно обаждане с цел измама от Румъния към българска територия, а на ден са стотици и хиляди, е достатъчно да онагледи ефекта от тази ситуация", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.

"Повтарящата се практика на телефонни измами, размерът на щетите и особено спецификата по отношение на пострадалите – най-уязвимите групи, защото това са предимно възрастни хора, ни показва и нещо друго – че трябва освен арести и системни операции, да полагат усилия и за превенция", отбеляза и главният прокурор Сотир Цацаров.

още по темата
още от България