Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 680 хил. ученици прекрачват училищния праг тази есен, първолаците са 60 000

102

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

С над 680 000 ученици в цялата страна, от които около 60 000 първокласници ще започне новата учебна година. Първият звънец ще бие във всичките 2367 училища, съобщи министърът на  образованието и науката Красимир Вълчев на семинар за началото на новата учебна година.  Учителите във всички училища, в детските градини и в центровете за подкрепа за личностно развитие са 89 000 министър Вълчев. Ресурсните учители в образованието са 1397, а психолозите са 763-има, допълни министърът.

 Училището с най-много ученици в България е 18-о Средно училище "Уилям Гладстон" в София. В него учат около 2400 деца, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Училищата с най-малко ученици са в Родопите, като там има училища с под десет ученици, добави тя.

От всички 2367 училища в страната, включително държавни, частни и духовни, най-много са общинските  - 2003. Държавните училища са 276, частните са 85 са частните училища, а духовните - 3, съобщи Наталия Михалевска - директор на Дирекцията "Училищна мрежа и образование на българските училища в чужбина" към МОН. Общо 1844 са детските градини у нас - държавни, общински и частни.

Според видовете училища в страната, най-много са основните - 1166, началните са 134, вече има и 71 обединени училища, в които се обучават ученици от първи до десети клас, съгласно новият Закон за предучилищното и училищното образование. Училищата по изкуствата са 21, по културата са 2, професионалните гимназии са 110, профилираните гимназии са 354, спортните училища са 24, а средните училища са 475. През тази година са закрити и преобразувани 13 училища в страната, уточни още Михалевска.

Новата учебна година стартира и с 290 иновативни училища, като най-много те са в София - 77. Защитените училища през миналата учебна година бяха 185, но до октомври ще завърши процедурата за броя им за тази учебна година, информира Михалевска.

В ресор Висше образование ще бъде продължена политиката на намаляване на университетския прием в специалностите "Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм", "Психология" и "Право", съобщи още министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В някои професионални направления като "Социология" вече е достигнат предела, затова квотите за обучение ще се свият до 150- 200 студенти, поясни той. Приоретно остава висшето медицинско образование, защото от една страна е добро, от друга има голям интерес към него, а е и най-скъпо платеното образование у нас. Приоритетни направления стават и някои хуманитарни специалности като  "Филология" и "История", тъй като студентите в тях са намалели, поясни още министър Вълчев.

Увеличава се университетският прием в педагогическите, инженерните, аграрните и в природоматематическите професионални направления, като точно тук са незаетите места във висшите училища, обявени от тях в края на този август, каза министър Вълчев. Той припомни, че през миналата година имаше близо 90 процента изпълнение на утвърдения план прием във държавните висши училища, като най-голямото неизпълнение е било в приоритетните професионални направления. В частните висши училища изпълнението на приема беше едва на 40 процента, като има частни висши училища с под 10 процента изпълнение на приема. "Например, за Университета в Перник са утвърдени 300 бройки, а има приети 19 студенти", заяви министър Вълчев. С промени в Закона за висшето образование /ЗВО/ ще се предложи на Министерския съвет и на Народното събрание "общо регулиране на приема в частните висши училища", съобщи още той.

Наблюдава се увеличение на приема на студенти в приоритетните професионални направления -"Информатика" и "Компютърни системи", но има спад на приема в почти всички инженерни професионални направления, отбеляза още Вълчев. Очертава се обаче недостиг в бъдеще ще има недостиг на всички видове инженери - строителни, водностроителни, транспортни, машиностроителни и т.н.

 

още от България
24
Сряда
Април