нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Николай Малинов: Имат само голи обвинения срещу мен, нито един факт

Николай Малинов получи орден от Владимир Путин през ноември 2019 г.

Снимка: Kremlin.ru

Днес ще имам редица от срещи, които някои наричат шпионски. Това заяви пред Нова телевизия председателят на движение „Русофили" Николай Малинов, срещу когото специализираната прокуратура внесе обвинителен акт за шпионство.

„В момента съм в хотел в центъра на Москва. Ще се се видя с ръководителя на четвърти отдел във Външно министерство и отговаря за Балканите, както и със сенатор Климов. С него ще обсъдим нашето партийно сътрудничество. След това ще се видя с директора на департамента „Външна политика” към Кремъл. Вечерта ще вечерям с Гавраилов и Бабурин. Това ми е планът за днес. Трябваше да съм на научна конференция, но заради COVID-19 тя бе отменена”, обясни Малинов.

Той каза, че прокуратурата разполага само с голи обвинения, без нито един факт.

„Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични и ясни. От ефира на всички телевизии, включително от мига след като излязох от затвора, казах, че ще продължавам да правя това, което правя. Категоричен съм, че това е правилно за България", каза още лидерът на движението „Русофили”.

След две години разследването срещу Малинов той влиза в съда. Той ще бъде съден за това, че се е „поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин“, с цел да издаде държавна тайна. Шпионската сага започва през есента на 2019 година, когато Малинов бе арестуван заедно с други членове на движението. Тогава Специализираната прокуратура го обвини в шпионаж в полза на две организации – Общество „Двуглав орел“ на Константи Малофеев и Руският институт за стратегически изследвания на ген. Леонид Решетников.

Тогава лидерът на „Русофили” бе освободен под гаранция и малко по-късно се появиха кадри с него и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че Малинов е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му връчи орден.

Днес той заяви, че „Двуглав орел“ е неправителствена организация и в световното право би се създало прецедент.

„Да шпионираш в ползва на неправителствена организация - такова дело ще има за пръв път в света. Такова дело в България последно е завеждано през далечната 1978 година и не е успяло. Институтът за стратегически изследвания на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда", каза още Малинов.

 

още по темата
още от България