Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ООН: България ще загуби четвърт от населението си до 2050 г.

Снимка: Shutterstock

До 2050 година населението на България ще се свие с една четвърт, прогнозира доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

Данните на ООН сочат, че демографката криза е особено тежка в Източна и Югоизточна Европа, където се намират девет от десетте страни с най-бързо намаляващо население в света.

„По-ниската раждаемост и високите нива на емиграция водят до това, че населението на страните в Югоизточна Европа става по-малко и по-застаряващо. За разлика от Западна Европа, в този район не се използва миграцията от други страни, която да запълва празнините.“, казва Алана Армитаж, регионален директор за Източна Европа и Централна Азия на Фонда на ООН за населението.

Според доклада, между 1995 г. и 2035 г. броят на хората над 65-годишна възраст в региона ще се удвои, а на някои места дори ще се утрои. Имайки предвид намаляващият брой на хората в работоспособна възраст, съществуват големи притеснения за бъдещето на социалните услуги, и по-специално на пенсионната система, коментира Армитаж.

Повечето страни в Югоизточна Европа вече изпитват значителен недостиг на работна ръка, което затруднява икономическия растеж и настигането на стандарта на живот в Западна Европа.

Проблемът рефлектира ниското заплащане, лошото образование и професионално обучение, както и политическата несигурност в тези страни. Всичко това кара младите хора да търсят по-добре платена работа в чужбина.

Според Армитаж тенденцията трудно може да бъде обърната при настоящите условия.

„Един от обещаващите начини за борба срещу тези тенденции е чрез идентифицирането на стратегии, водещи до укрепване на човешкия капитал и превръщането на настоящите предизвикателства във възможности“, казва тя.

За да постигнат това, правителствата в Югоизточна Европа трябва да разработят всеобхватни политики за населението, базирани на спазването на човешките права. Те трябва да осигурят по-добра грижа за децата, по-гъвкаво работно време, майчинство и бащинство, и по-равноправно споделяне на тежестта в семейството между мъжа и жената.

Осигуряването на по-плавното преминаване на от обучението към работата, както и осигуряването на достъп до добри професионални възможности са важни стъпки, които могат да гарантират, че младите професионалисти ще получават по-високо заплащане и няма да емигрират, добавя Армитаж.

още по темата
още от България