нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Чуждестранните наблюдатели критикуваха използването на държавни ресурси в предизборната кампания

Shutterstock

Използването на административни ресурси размива линията между държавата и партията. Този коментар е част от оценката на мисията чуждестранни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за проведения в България парламентарен вот.

„Използването на административните ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите на България към ОССЕ“, коментира по време на пресконференция ръководителят на мисията на ОССЕ у нас, Корийн Йонкер.

По думите ѝ липсата на ограничения за дарения за партиите подкопава равната основа между различните играчи и кандидати.

„Правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха на достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци в правната рамка, в прилагането ѝ. В резултат на това хората нямаха начин да се справят с нарушенията“, стана ясно от изявлението.

По думите на Йонкер от организацията са прегледали законодателната рамка, регистрацията на кандидатите, гласоподавателите, кампанията и самия изборен ден, като част от мониторинга на вота.

„Имаше трудности в организирането на избори, тъй като сме в пандемия. Наистина тя беше огромно предизвикателство не само за властите в страната, но и за нашето наблюдение. Към нас не успяха да се присъединят краткосрочни наблюдатели, които да позволят подробно да наблюдаваме деня на изборите“, добави още Йонкер.

Дискриминация и купен вот

Наблюдателите отчитат още, че по време на кампанията са правени и дискриминационни коментари по отношение на ромите и ЛГБТЕ+ общността.

„Същевременно социалната и финансовата зависимост на някои групи ги направи уязвими към сплашване и схеми за купуване на гласове, които бяха докладвани на нашите наблюдатели“, обясни Йонкер, цитирана от Nova.

Платени репортажи и автоцензура в медиите

„Медийното покритие на тази кампания бе най-вече чрез платени репортажи,  липсваха фактологически и аналитични репортажи. Телевизиите излъчваха платени репортажи, но те се смесваха с другите и заблуждаваха гласоподавателите“, разясни Йонкер.

Освен това работната група на ОССЕ е идентифицирала поне 20 страници във Facebook, в които е имало платени репортажи „за“ или „против“ определени политически партии, въпреки че формално не се е изказвала подкрепа за конкретен кандидат.

Според Йонкер обществените телевизии са дали безплатно рекламно време и са организирали дебати в съответствие със закона, но това покритие е било „в полза на управляващата коалиция“.

Оценката на ОССЕ отбелязва, че обществените и частните телевизии са покривали дейностите на висши представители на правителството, докато същевременно да дали много малко информация за други политически партии и платформи.

Натискът върху разследващите журналисти и атаките срещу тях са допринесли за наличие на автоцензура, отчитат още от мисията на чуждестранните наблюдатели

В дните преди изборите работната група на ОССЕ се срещна с вицепремиера Марияна Николова, с президента Румен Радев, както и с представители на Прокуратурата.

още от България