нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Оставката на третото правителство на Борисов - гласувана

Снимка: Официален сайт на Народното събрание

Със 156 гласа "за" парламентът прие оставката на третия кабинет на Бойко Борисов, депозирана писмено вчера. Точката влезе извънредно в дневния ред на парламента за днес и предизвика остри спорове трябва ли от чисто юридическа гледна точка да се гласува или не. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

Гласуването беше предшествано от дебати, в които всички парламентарни групи от оформилата се още вчера анти-ГЕРБ коалиция критикуваха Борисов, че не се е явил в залата. Още вчера беше дадена заявка премиерът да бъде привикан, за да даде отчет по работата на правителството и проекта на националния план за възстановяване въз основа на който трябва да бъдат разпределени и европейските средства за рестарт след двойната ковид-криза. Борисов обаче обяви в късните следобедни часове, че излиза в отпуск, за да се заеме сериозно със съставянето на проектокабинет. От днешните изказвания стана ясно, че е имало очаквания да обяви лично в пленарна зала депозираната вчера оставка и мотивите към нея.

"Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Щеше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обясни, че Борисов има какво да каже, като попита защо делегира непрекъснато права на министри. В страната има институционална криза, която се изразява именно в липсата на диалог между институциите, обобщи той.

"Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи", отбеляза соцлидерката Корнелия Нинова.

Тя предупреди, че тази оставка е само пропукване на модела и предстои много работа, за да бъде "отстранен напълно този модел от управлението на страната". После напомни, че в предишния мандат червените са внесли 5 вота на недоверие.

Преди да променим конституцията, трябва да изпълним сегашната, каза още Нинова.

Предстои да гласуваме тази оставка, която някои смятат за подадена. Тя е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". И заяви, че Борисов е трябвало твърде отдавна да се е сетил да си тръгне. Той благодари на хората, които се борили за тази оставка.

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, включи се и Христо Иванов от "Демократична България". Удържането на републиката, удържането на това властта да е публична, а не бащиния, е голямата задача, която народът ни даде, допълни той.

още от България