Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пламен Бобоков отново е задържан, президентският секретар по правни въпроси Пламен Узунов - също

Shutterstock

Часове след като прокурори влязоха в Президенството и започнаха обиски в кабинети на висши служители от администрацията на държавния глава, последваха и арести.

Повторно задържан за 24 часа по разследването за търговия с влияние е бизнесменът Пламен Бобоков. Информацията е потвърдена от неговия адвокат Ина Лулчева, която поясни, че задържането е по Закона за МВР. Според нея арестът е незаконен, при положение, че срещу него има друго разследване. Преди седмици Бобоков бе пуснат под гаранция от 1 млн.лв. след което започнаха разкритията за чатове между него и президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов. Тогава Узунов също бе разпитан по започналото разследване за търговия с влияние

Малко след ареста на Бобоков стана ясно, че Пламен Узунов също е задържан по разследването за търговия с влияние и отведен от спецпрокуратурста в президентството, за да направят обиск на кабинета му в негово присъствие. 

От обвинението коментираха лаконични, че на този етап има две задържани лица. Официална информация се очаква малко по-късно. Междувременно от ДАНС съобщиха, че е отнет достъпа до квалифицирана информация на двама висши служители в администрацията на президента.  "Нa 9 юли 2020 г., въз основа осъществяване на законово регламентираните функции на Държавна агенция „Национална сигурност”, са връчени Отнемане на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето И.М. и Отказ за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на лицето П.У.Лицата са висши служители в администрацията на президента на Република България", пише в съобщението на ДАНС, съобщават още от ДАНС. Инициалите П.У. съвпадат с името на задържания впоследствие президентски съветник Пламен Узунов.

"В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС, за същите лица са придобити данни за ненандеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.", поясняват от ДАНС.

Преди това главният прокурор Иван Гешев уточни, че започналите сутринта претърсвания са в кабинети на съветник и секретар на президента.

още от България