Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

По-добре шеф на МВФ, отколкото външен министър на ЕС - разликата е 1000 млрд. долара

Снимка: Мениджър Нюз

Имало е възможност България да получи поста на т. нар. външен министър на Европа, но е било предпочетено да се избере български представител да оглави МВФ. Това заяви премиерът Борисов в коментар пред журналисти преди началото на Министерски съвет днес. Така Борисов най-сетне хвърли светлина върху неочакваното му решение в края на юни месец тази година да блокира вариант, дискутиран на маратона от преговори между европейските лидери тогава Георгиева да стане представител на ЕС за външната политика и сигурността.  Обясни и защо  - защото "разликата между двата поста е 1000 млрд. долара и глобална възможност за работа в целия свят".

"Когато договаряхме всичките постове, се преговаряше и за мястото на директор на Международния валутен фонд. Трябваше първо да се преборим в Европа. Конкурентите ни бяха Германия, Холандия и Великобритания. Ние надделяхме в Европа на базата на всички тези консултации", добави Борисов. Той изтъкна, че САЩ, Русия и Китай, Индия, арабските страни, Африка, са застанали зад България. "Знаете ли как се променят правила на избор на шеф на Международен валутен фонд, ако няма тази огромна подкрепа за българския кандидат?!", попита риторично Борисов.

В началото на седмицата изпълнителният съвет на Международния валутен фонд потвърди официално, че Кристалина Георгиева е единственият кандидат за управляващ директор на мястото на Кристин Лагард, която напуска най-високия пост във фонда на 12 септември. В съобщението се казва, че след изтичането на срока в петък само един кандидат е потвърдил желанието си да бъде обсъдена кандидатурата ѝ за поста и това е настоящият Главен изпълнителен директор на Световната банка.

 

Борисов разкритикува и реакцията на политическите си опоненти след обявяването на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Тя ще отговаря за "Иновации и младеж" в новата ЕК.

Темата за образованието, обучението и иновациите е първа точка в програмата на правителството. Тя е първа точка и в програмата на опозицията и президентството, подчерта премиерът. Заради това, което правителството прави, то е забелязано и в Европа и председателят на Европейската комисия /ЕК/ Урсула фон дер Лайен е похвалила страната ни, допълни той. После разясни, че сформирането на ЕК е било трудно, защото е трябвало да се намери баланс между мъже и жени, социалисти и либерали, както и да се избират еврокомисари по други принципи. "При един такъв Европейски парламент трябваше да се договорят много постове и всеки един от тях имаше своята тежест. Включително и председателят на Европейската централна банка", заяви Борисов. В такива преговори "опитът изисква да бъдеш търпелив, но и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено", отбеляза той.
Според премиера България е била оценена като държава, която по традиция винаги е имала добро образование, култура и спорт. "Именно поради тази причина ни беше даден ресор, който освен, че е първа точка в програмата на правителството, е и първа точка в Европа. А то е - да се даде бъдеще на младите хора, да станем конкурентоспособни на САЩ и Китай, защото там се отделят огромни пари за иновации", коментира Борисов. В новия ресор на Мария Габриел има две дирекции и близо 100 млрд. евро бюджет, подчерта още премиерът и призова призова всички български институции, университети и академии "да се стягат да правят проекти, защото това са огромни възможности".

още от България
09
Понеделник
Декември