нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

2,2 млн. лв. за научни проекти до края на 2020 г.

Правителството е одобрило финансиране в размер от 2,2 млн. лв. до края на 2020 г. за планираните дейности по Националната научна програма „Върховни изследвания и хора за развитие на европейската наука“ (ВИХРЕН).  Целта на програмата е да подпомогне качеството на човешките ресурси за провеждане на научни изследвания в България на най-високо ниво, както и осъществяването на трайна положителна промяна на институционалната карта за подкрепа на научните изследвания.

Програмата се изпълнява от фонд „Научни изследвания“ и се координира от Министерството на образованието и науката. Срокът за изпълнение е седем години, тя беше одобрена през 2018 г. и започна да функционира през 2019 г. Тогава бяха финансирани 10 проекта с петгодишен период на изпълнение.

България е една от 5-те страни от ЕС с най-малко държавни разходи за развойна научна дейност – под 1 % от БВП. Поставената ни цел от Еврокомисията е това ниво да достигне поне 1,5% от БВП за 2020 г.  

По-рано този месец държавата одобри създаването на нова държавна агенция към Министерски съвет, която ще координира работата по научните изследвания и иновации.  

още от България