Затвори

Президентът: Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър нюз

„Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси”. Това заяви президентът Румен Радев в специално интервю, излъчено на живо по Нова телевизия. Коментарът му бе по повод доклада на правителството, в който официална Москва се посочва като една от заплахите за националната ни сигурност.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, отбеляза Румен Радев.

Той даде за пример френският президент Емануел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.

"Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни той в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната. 

Той определи първите си месеци на "Дондуков" 2 като "динамичен и много натоварен период с много дейности, които бих групирал в няколко приоритета - суверенитет, законност, външна политика”. 

Държавният глава отговори на въпроси за съдебната реформа, престъпността, отварянето на стенограмите за КТБ. "Всички ние платихме цената на КТБ и трябва да знаем истината. Този случаят трябва да се реши у нас, а не в чужбина. Само по този начин ще придобием увереност и вяра, че можем като общество сами да градим своето бъдеще. Затова призовах Цветан Василев да се върне в България и да даде свидетелските си показания пред българския съд. Така те могат да имат някаква стойност. Общественият интерес към случая расте – това е гарант за сигурността му", изтъкна Радев.  

По темата за съдебната реформа и антикорупционната политика той препоръча всички да си зададем няколко важни въпроса: 1. С каква цел правим антикорупционния закон?; 2. Какъв ефект очакваме от него?; 3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

Според него бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел. Този орган не трябва да стои и да чака, а да има много активна функция. Той трява да събира информация, да разследва и да обвинява", подчерта държавният глава

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Xperia XZ1 Compact - винаги там, накъдето политат мечтите ви

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 19.01.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 19.01.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.6634
0.601178
CNY
10
2.49211
4.01266
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.21335
0.451804
RUB
100
2.82095
35.4491
USD
1
1.59594
0.62659