Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата: Днес българският народ ще разбере как обвиняеми си партнират с "честни политици" и "свободни журналисти"

Снимка: Мениджър Нюз

"Всяка съдебна система, основана на върховенството на закона се нуждае от силни независими и безпристрастни прокурори, готови да разследват лица, независимо от тяхното положение или влияние в обществото. В едно демократично общество, както съдилищата, така и разследващите власти трябва да останат свободни от политически натиск." Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг в Съдебната палата и анонсира предстоящи разкрития в подкрепа на изявлението. 

"В този момент наблюдаващите прокурори от спецпрокуратурата издават разрешение, което ще позволи в следващите часове на българската общестевност да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за организирана престъпност. Определям ги като безпрецедентни опити за избягване на наказателна отговорност“, каза Милева.

„Ще бъде публикувано съобщение на спецпрокуратурата за образувано разследване от глава 1 от НК. Налице са доказателства как, използвайки справедливите искания на протестиращите, обвиняеми използват протестите, за попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправянето им пред българския съд“, каза още тя.

„Днес българският народ ще разбере как  Васил Божков и Цветан Василев си партнират с „честни“ политици и „свободни“ журналисти срещу правосъдната система. Действащи политици и някои журналисти действат в пълен синхрон срещу правосъдната система с ясното съзнание, че само така могат да си гарантиран недосегаемост.", обяви Милева.

"Кампанията срещу прокуратурата се финансира със стотици милиони и милиарди откраднати от тях левове. Днес Българската прокуратура е подложена на безпрецедентен не само политически натиск. Преди няколко месеца тук в сградата на Съдебната палата главният прокурор каза на българското общество, че знае срещу кого се изправяме. И тогава и сега сме наясно с това, което ще се случи, с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, магистратите, дори и техните семейства. Атаки, в които участват и някои медии. Продължението на тези атаки предстои. Следващата стъпка е да бъде унищожена прокуратурата", посочи тя.

"Чакаме отговор от президента как концепцията му за прокурорски рекет и мафия в Прокуратурата кореспондира с доказателствата, посочени открито днес пред българското общество за връзка на представители на организираната престъпност със случващото се в последните седмици и особено през последните дни.", заяви още Сийка Милева.

„Няма да се откажем и да оставим да бъдем сплашени - ще свършим своята работа като разследваме действащи управляващи, администрацията на президента, както и членове на Министерския съвет“, категорична бе Сийка Милева.

Изборът, пред който е поставено цялото българско общество, в това число и прокуратурата, е или да възродим държавата, осигурявайки върховенството на закона, или да се подадем на натиск и да продължим грабежът да продължи, отбеляза още тя и декларира: "Заявяваме, че и занапред ще поддържаме адекватна информираност на обществото за всички елементи от нашата дейности и няма да позволим дневният ред на дебата за работата на Прокуратурата да се формира от участници в организирана престъпна група, които накърняват нашата независимост.“ По думите ѝ оттук насетне отговор дължат останалите власти, защото Прокуратурата ще свърши своята работа, като разследва действащи управляващи, членове на правителството и уличени в престъпление представители на Администрацията на президента. „Законодателят е този, който трябва да създаде адекватно законодателство в съответствие с добрите европейски практики за борба с организирана престъпност и корупция“, допълни Сийка Милева.

По-рано днес главният прокурор Гешев написа в Туитър: "Наистина за нас никой не е над закона. Днес ще го докажем за пореден път."

Очаквайте подробности!

 

още по темата
още от България