Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата публикува докладната на Николай Малинов за "проекта България"

Снимка: Официален сайт на Прокуратурата

С разрешението на наблюдаващия прокурор, прокуратурата публикува на сайта си днес една от докладните записки на обвинения в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов. В нея той развива своите виждания за "необходимостта от геополитическа преориентация на България или това, което ние наричаме "Проектът България".

Данните (докладни записки) са само част от иззетите материали. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи, съобщават от държавното обвинение. И допълват, че разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“.

В записката, която е на руски език, е заличена само информацията, която засяга права и интереси, както и лични данни на трети лица. Изложението започва с описание на геополитическия статус, според разбиранията на Малинов на България. В даден момент той дори прави обобщението, че сме "колония на САЩ", Западът "ни гледа с презрение"", а "неоосманска Турция завоюва позиция след позиция". Малинов обаче има план, става ясно още от записката и той е с помощта на движението "Русофили" България да се преориентира геополитически "на основата на православието, славянската култура и традициата, които неизменно ни обединяват с Русия". Според него това би могло да стане с работа в пет направления: дейност в неправителствения сектор чрез НД"Русофили"; Осъществяване на сериозен пробив в националното информационно пространство. Създаване на телевизионен канал, инхормационна агенция, придобиване на съществуващи или създаване на нови сайтове; Създаване на влиятелен аналитичен център - "тинк танк"; Създаване на не профанирана русофилска партия, която ще позволи постепенно прерастване на НД "Русофили" в масова електорална сила.

Реализирането на тази "стратегия" включва и придобиването на "Виваком" "със съдействието на Внешторгбанк - ВТБ и намирането на инвеститор, който ще придобие компанията, но тя трябва да остане под руски контрол." (б.р. тук прокуратурата уточнява, че Малинов излага плана си в отделно приложение, което ще бъде публикувано по-късно)

Тук можете да видите пълния текст на  публикувания от прокуратурата документ.

 

 

 

 

още по темата
още от България
19
Неделя
Януари