Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата пусна записи по казуса с президента Радев. Шефът на кабинета му не вижда опасност от импийчмънт

Снимка: Прокуратура на РБ

Прокуратурата разсекрети записи, част от доказателствен материал по разследвания и проверки в отговор на призива на президента Радев да бъдат обявени мотивите за отправеното от главния прокурор Гешев питане към Конституционния съд, с което поиска да бъде тълкуван член 103 от Конституцията, касаещ случаите на държавна измяна, както и да се тълкува докъде се простира имунитета на държавния глава. От информацията, качена на сайта на държавното обвинение става ясно, че поводът за отправеното запитване са разговори между шефа на ВВС ген. майро Цанко Стойков и Радев от времето когато е бил във ВВС, които са били обект на специални разузнавателни средства. 

При извършения анализ на данните от наблюдаващите прокурори, са били констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, се казва в съобщението на прокуратурата.

"Анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че същите са по повод вероятно извършвана проверка от КПКОНПИ по отношение на г-жа Д.Р. Наблюдаващите прокурори считат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.", посочват още от държавното обвинение и уточняват, че предоставената информация е разпространена след изрично разрешение от страна на наблюдаващите прокурори. Подробности можете да видите и чуете ТУК

За момента президентът няма официално позиция във връзка с публикуваните записи, заяви в ефира на bTV началникът на кабинета на държавния глава, Калоян Методиев.  "Научаваме за случващото се от медиите, президентът в момента е в Разград за чествания на града. Нищо не налага екстремни мерки - нямаме убийство, нямаме корупция. Все още сме в сферата на догадките, нещата се развиват мълниеносно и ги научаваме по етажите. Видях записите, които изтекоха, по пътя за насам", коментира още той. Методиев предпочете да даде оценка на случващото се в качеството си на политолог.  "В момента сме свидетели на разграждане на държавността. Става въпрос за записи с действащ държавен глава. В самата държава гърми криза след криза, свързани с вода, въздух, отпадъци, слухове за проблеми с една или друга институция. Създават се условия за перфектна буря в държавата или "мътна вода".  В държавата трябва да има диалог, посочи още той. "Ако първите мъже в държавата не си говорят не влизаме във война, а в тотална война. Предстоят срещи с политическите партии, както и срещи с първите трима в съдебната система в близките седмици", коментира Методиев.

На въпрос дали е вярна появилата се още снощи информация, че президенството е направило опит за установяване на контакти с Гешев за евентуална покана за среща Метиодев отговори: "Нямам информация Радев да е търсил среща с Гешев. Не знам за подобно нещо, не е ставало през мен."

"Всяко действие е борба. Президентът е млад и енергичен, опитва се да е активен, но правомощията му са ограничени. Най-силното оръжие е говоренето. Това е силата на президента - той е говорител и изразител на общественото мнение", добави началникът на кабинета на държавния глава.

На въпрос дали Радев е говорил с Борисов за кризата в Перник той каза: "Би трябвало. Труден е диалогът, трудно вървят нещата, не е изчистен въпросът за отговорността. Един единствен министър стои в ареста при положение, че отговорните са много повече. Липсват елементите за сътрудничество. Президентската институция е отворена за диалог. Президентът е готов да предаде опита от Израел за справянето с водната криза. С радост бихме предоставили документи от Израел на правителството", каза още той. 

На въпрос страхува ли се от импийчмът Методиев даде категоричният отговор "Не!". Ако се стартира процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще стане от 60 на 80%, заяви убедено той.

още по темата
още от България
25
Вторник
Февруари