нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прокуратурата работи по сигналите срещу Борисов

Shutterstock

Назначени са експертизи за автентичността на изтеклите на няколко пъти тайни записи от последните месеци, които се приписват на премиера Бойко Борисов. Това съобщи зам.-главният прокурор Даниела Машева пред БНТ. 

Относно сигналите за имоти в Барселона се извършват проверки, назначени са и данъчни ревизии. Изискана е и информация от испанските власти, съобщи още прокурор Машева. "Ако там са събрани вече някакви доказателства, ние искаме да ни ги предоставят. Когато има яснота, тогава ще дадем отговор на българските граждани.", допълни тя.

Прокуратурата никога не прави разграничение относно политическата принадлежност на хората, които разследва. Няма неудобни въпроси, подчерта категорично прокурор Машева.

По думите ѝ в момента има безпрецедентен опит за натиск върху прокуратурата - и от политически сили, и от медии. "Част от атаките срещу прокуратурата са и от известни олигарси, защото се засягат техни интереси", поясни още Машева.

"При тези условия не би следвало да има оставка на главния прокурор. Ясно е разписано в закона кой може да иска неговата оставка. Зад това искане не видях никаква аргументация сериозна и то в период, в който прокуратурата отчита много добри резултати. За 5 месеца има 20% спад на кражбите, много са редки случаите на телефонните измами", добави тя.

Прокурори от цялата страна избират заместник на Машева в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Мястото се оваканти след като тя стана заместник на Иван Гешев

Кандидат е Евгени Иванов - прокурор във Военно-апелативната прокуратура.  Днес той ще представи концепцията си пред своите колеги, а другата събота ще е гласуването. 

Евгени Иванов е и председател на Асоциацията на българските прокурори. Той беше издигнат за съдебен кадровик от ръководители на различни звена на държавното обвинение.

Право да гласуват за единствения кандидат имат 1531 прокурори. От тях над 1312 са декларирали, че ще го направят електронно. За да довърши мандата на Даниела Машева, Евгени Иванов трябва да получи повече от половината от действителните гласове.

 

още от България