нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първан Симеонов: Коронавирусът е благодатна тема за партийна употреба

Кадър от bTV

Трябва да има въздържане от опити за партийна употреба, защото коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба. Това заяви Първан Симеонов, изпълнителен директор на компанията за измерване на социалните нагласи „Галъп“ по БНР.

„Живеем в предизборни времена и хората са разделени на лагери, те се надъхват вътре в себе си. Когато обществото мисли за властта си в политически и в икономически план, то е обострено критично, а когато мисли за мерките, които властта предприема срещу коронавируса, обществото е толерантно. Борисов се обърна към „Мангъровите“ методи. Това управление днес, дори да искаше да наложи по-строги мерки, няма легитимността за това. И прави единственото възможно в момента - хората сами да узреят“, коментира социологът.

По думите му ваксините ще събудят различни мнения и не може да се очаква обществено единодушие за нещо непознато.

„Половината от хората възприемат случващото се с коронакризата с тревога без паника, повече от 20% възприемат случващото се в двете крайности. Умеренотревожната реакция е положителна и адекватна.

Той отбеляза и създалото се усещане за хаотичност, за невъзможност за разчитане на здравната система и за излишна паника:

„Обществото вижда реални проблеми и в същото време продължава да реагира трезво на случващото се. Във времената на социалните мрежи няма как нещата да изглеждат като хаос. Винаги всеки е имал мнение, сега тези мнения са видими. Каквото и да направи всяка власт по света, ще среща поредица от критики. Когато говорим за България, трябва да се сравняваме с другите страни, които преживяват същото, а когато не можем да направим такова сравнение, да не прибързваме с обобщенията. Тук трябва да важи и малко максимата „аз знам, че нищо не знам“.

още от България