Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Радев за връщането на избора на Гешев: Действията ми са изцяло в правомощията на моята институция

Снимка: Shutterstock

България ще започне да просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Това заяви президентът Румен Радев в харманлийското село Славяново днес. Моите действия и мотиви са изцяло в правомощията на моята институция. Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техният избор са изцяло правомощие на Висшия съдебен съвет. Негова е и отговорността пред обществото, коментира държавният глава връщането на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на ВСС.

Нека не спекулираме, нито искаме да влияем с прогнозни действия. На ход сега е ВСС, каза Радев в отговор на въпрос дали ако ВСС отново гласува за Иван Гешев, президентът ще се обърне към Конституционния съд.

По повод замисляната среща на президента с партиите и МВР по повод изборите Радев посочи, че сложността на проблема е над 600 000 недействителни бюлетини, множество сгрешени протоколи от СИК, множество сигнали за корпоративен и купен вот, изчезнали преференции. Това не може да бъде оценка за провеждане на един нормален изборен процес, смята Радев, цитиран от БТА.

Той е на мнение, че всичко това ерозира доверието в изборите и отблъсква гражданите от урните и от това страдаме всички, и най-вече демокрацията. Точно по тези причини ще събера и представители на парламентарно представените партии, и ръководството на ЦИК, и органите на реда, когато имам достатъчно данни и ги анализирам със своя екип и имаме някакви рационални предложения, уточни президентът.

Очевидно така не трябва се правят избори, 21-и век сме все пак, обобщи Радев. Държавният глава поясни, че има защитни механизми срещу неразбирането как да се гласува и посочи машинния вот или електронно дистанционно гласуване. Невъвеждането на такива способи Радев оцени като липса на воля да имаме прозрачни избори - всеки един се справя например с мобилните телефони и с банкоматите.

Радев е в селото на родителите си Славяново за литургия по случай храмовия празник на местната църква "Св. Архангел Михаил". Литургията бе отслужена от старозагорския митрополит Киприан.

още по темата
още от България