нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румен Овчаров: Турски поток няма да заобиколи България

Кадър от bTV

Не мисля, че има възможност „Турски поток” да ни заобиколи, това зяави пред bTV Румен Овчаров по повод на изказването на руския президент Владимир Путин, че България бави реализацията на проекта.

„Голяма част от тръбата до границата на България вече е готова. Въпросът е какво се случва в самата страна. Все пак ние сме рецидивисти по отношение на прекратяване на големи проекти, така че всичко е възможно да се случи, докато не потече потокът” заяви Овчаров.

По думите на Овчаров забавяне очевидно има, тъй като газопровода трябваше да работи в една трета от обема си до края на годината, поне с транзита към Сърбия. Според него обаче това няма как да се случи.

„Съмнявам се, че ще се случи и до май месец следващата година, както твърдят“, добави той.

Според Овчаров Путин ни е предупредил лежерно, тъй като България не е страната, която ще попречи при евентуално неразбирателство между Русия и Украйна, да се спре транзитът

„Няма да се спре транзитът през Украйна, защото не е готов „Северен поток”. Дания забави поне с 6 месеца завършването на „Северен поток”, така че сега вече искат или не, Русия и Украйна ще трябва да постигнат някакъв компромис, поне за този зимен сезон, защото по-голяма част от Западна Европа, пък и Източна, ще остане без доставки на природен газ”, обясни Овчаров.

Овчаров коментира и ситуацията в БСП, след като почти половината от депутатите на партията подкрепиха подкрепят Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ въпреки решението на парламентарната групата да се гласува против него.

По думите на Овчаров в левицата няма разцепление, но битката със задкулисието не е завършила.

„Очевидно в групата имаше хора, които твърдо заявиха желанието си да подкрепят Сотир Цацаров, което политически очевидно не се приемаше от ръководството”, коментира по повод гласуването Румен Овчаров.

„Партийната повеля е била да не се подкрепи Сотир Цацаров, но именно поради задкулисие се гласували по друг начин. Част от тях са т.нар. Пловдивска група. Очевидно това са хора, свързани с опозицията в БСП”, уточни той.

още по темата
още от България