нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СДВР обеща да премахне барикадите в столицата

Снимка: Shutterstock

СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата, като барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и законовите разпоредби. Законът е един за всички, а нашата задача е да следим за спазването му. Това заяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

„След като на 7-ми август в 4:30 часа СДВР мирно и спокойно възстанови конституционното право на всички столичани да се придвижват свободно на територията на столичния град, през изминалата нощ бе направен неуспешен опит да се пролее кръв в центъра на града и да бъде взривен гражданския мир. Служителите на СДВР установиха груби вандалски и хулигански прояви от страна на незаконно протестиращите лица, чиято кулминация беше в района на Орлов мост.“, коментира Хаджиев.

„Проявите се изразяваха в къртене на преместваеми съоръжения, на пейки и на кофи за боклук, както и изграждане на барикади. Различни групи протестиращи позиционираха на „Орлов мост” камъни, павета и бутилки с цел да бъдат използвани срещу органите на реда и закона. Относно подготовката и намеренията на тези лица да окървавят центъра на столицата свидетелстваше и начинът на барикадиране, който блокира дори преминаването на линейките през района. Неформалните лидери на барикадите даваха указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като жив щит срещу органите на реда”, добави той.

По думите му срещу същите неформални водачи е имало лица, които от началото на протестите са призовавлаи във „Фейсбук“, че е време да полетят павета.

„Установена е група от 15-20 лица с маски и качулки, които следваха поведението и профила на ултраси от футболните агитки. На друга лица бяха раздавани бухалки и вериги, с които бяха връзвани и кофите за боклук”, поясни Хаджиев.

Той заяви, че целта на всички провокации и мероприятия е била да предизвикат физически сблъсък с представители на закона за окървавяването на протеста.

„За нас, за разлика от всички тези лица, това не е война. Здравето на столичани, включително и на всички тези, които протестират, макар нерегламентирано и открито, е от изключително значение. Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета ръководството на СДВР е взело решение да намали броя на полицейските сили и отново, както на 7 август, сутринта в подходящо време да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата”, обясни Хаджиев, като призова политическите лица, представителите на държавните институции и организаторите на протестите да спазват законите.

още от България