Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на военното разузнаване подаде оставка

Снимка: Мениджър Нюз

Шефът на военното разузнаване ген. Пламен Ангелов е подал рапорт за освобождаване от длъжност, съобщи пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На въпрос какви са мотивите за напускането Каракачанов отговори “В интерес на службата. Знаете, че когато за една разузнавателна служба започва да се пише много и нейният директор започне да се появява на снимки в медиите, това не е добре за службата. Така че е в интерес на службата.”

Той подчерта, че оставката не е знак за разклащане или вливане на структурата в друга. Нов шеф ще бъде определен чрез разписаната за такива случаи процедура, посочи Каракачанов и отбеляза, че към момента той самият няма предложение за поста.

Наскоро стана ясно, че Военноокръжна прокуратура – София е започнала досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от висши офицери в Служба „Военна информация“ /СВИ/ в Министерство на отбраната. Разследването е стартирало след извършена проверка от ДАНС и сигнали, изпратени от ръководството на ДАНС до главния прокурор.

Събрани са доказателства, че в периода 01.04.2016 г. – 01.05.2019 г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с ниво „Секретно“ и „Строго секретно“ били издадени от служител по сигурността на информацията в Служба „Военна информация“-МО, а не от компетентния орган – ръководителя на тази служба. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, тъй като достъп е бил предоставен на 504 лица в нарушение на разпоредбите на закона. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС от ДКСИ. Тези факти са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за образуване на досъдебното производство.

В периода 01.04.2016 г. – 21.05.2018 г. Директор на Служба „Военна информация“ е бил о.р. бригаден генерал С.Д (Светослав Даскалов),., а в периода 22.05.2018 г. – 01.05.2019 г. директор на службата е бригаден генерал П. А (Пламен Ангелов).

И двамата директори на службата за сигурност - Даскалов и Ангелов не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и допуснали служителите по сигурността на информацията в СВИ да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на Служба „Военна информация“ – МО.

На 30.05.2019 г. под ръководството на ВОП –София бившият директор на СВИ Светослав Даскалов и настоящият директор на службата Пламен Ангелов са привлечени като обвиняеми за извършени престъпления по служба - чл. 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети мерки за неотклонение „Подписка“.

На 31.05.2019 г. ВОП - София е сигнализирала министъра на отбраната, че в качеството на обвиняем е привлечен настоящият директор на СВИ- Пламен Ангелов, с предложение за временно ограничаване на достъпа до класифицирана информация и отнемане на издаденото му разрешение за достъп, както и предприемане на действия за контрол и гарантиране спазването на Закона за защита на достъп до класифицирана информация в Служба "Военна информация" на министерството на отбраната.

От тази служба са изискани множество документи, включително и издадените незаконосъобразно разрешения за достъп до класифицирана информация в оригинал, извършени са разпити на 25 свидетели, назначена е техническа експертиза.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“. Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

Военната прокуратура в София е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция проверка, резултатите от която се очакват.

още от България
11
Сряда
Декември