нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спецакция във ВиК-Перник и областната управа на града

Снимка: Shutterstock 

Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, започна разследване в град Перник. Спецчастите влязоха във ВиК-Перник и в областната управа във връзка с проверки около водната криза в града. 

„Извършват се разследващи действия на територията на Перник и София по досъдебно производство, свързано с разследване по престъпления, касаещи водната криза в Перник. Такива действия се провеждат и в сградата на Министерството на околната среда и водите“, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев. 

По информация на NOVA са арестувани бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК - Иван Витанов. Засега обаче главният прокурор не е потвърдил информацията. 

„Извършва се проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредената от мен проверка, касаеща различните разрешителни режими за внос на боклук, основно от Италия, на територията на България. До края на деня ще бъде официално обявено дали има задържани в хода на разследването и дали ще им бъдат повдигнати обвинения. Планът предвижда до утре да се разпитат над 30 лица. Очакват се сериозни резултати от тази акция“, заяви главният прокурор и отбеляза, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за провеждането на спецакцията. 

Иван Гешев вече проведе среща с кмета на града, на която го уведоми как протича разследването по досъдебното производство. Проверява се дали има източване на язовира в Перник, както и ремонтът на язовирната стена.

Припомняме, че в края на миналата година главният прокурор взе на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник. Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост, които в периода от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“, в резултат на което са настъпили значителни вреди.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир „Студена“ и какви са били водните загуби през въпросния период. Трябва да се изясни извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира. Предмет на разследването са длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В понеделник главният прокурор трябваше да се срещне с лидера на БСП Корнелия Нинова по нейно искане във връзка с водната криза. Часове преди срещата обаче бе обявено, че тя няма да се проведе с обяснението, че Нинова се опитва да използва прокуратурата за политически цели. 

 

 

още по темата
още от България