Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Спонтанни протести в Омуртаг заради смъртоносна катастрофа с участие на партиен функционер от ДПС

Снимка: Мениджър Нюз

Спонтанен протест, надигнал се от снощи в Омуртаг, продължава и днес в града. Причината е катастрофа, в която почина 17-годишен младеж, а други двама са в болница. Първоначалната информация от МВР гласеше, че сблъсъкът е причинен от водача на автомобила, в който е бил загиналия впоследствие. По данните на МВР шофьорът е 18-годишен и неправоспособен, навлязъл е с висока скорост в завой и е предизвикал удар с насреща идваща кола след като изгубил контрол над автомобила. Другият автомобил, пак по информация на МВР е бил управляван от 32-годишен правоспособен водач. Оказа се, че това е  председателят на ДПС в Омуртаг – 32-годишният Халил Басриев. Приятели на младежите от катастрофиралия автомобил, пътували с друга кола са очевидци на станалото. Те разказаха пред камерите на bTV, че са спрели веднага и са оказали първа помощ, включително и на партийния функционер. Един от очевидците свидетелства пред bTV, че Басриев е миришел на алкохол. „Вдигнах го, той ме хвана за ръката. Вдигна се за мене и му помогнах. Той миришеше на алкохол. Казах му: „Чакай ще извикам полиция”. Той вика: „Не, не, без никаква полиция”, разказва Марчело Альошев от Омуртаг.

Басриев обаче категорично отрича това твърдение и казва, че са му взети кръвни проби за алкохол, които са отрицателни.

Невярна се оказва и първоначалната информация, че младежът, управлявал колата, сочен за момента като виновник за катастрофата е неправоспособен. Той има шофьорска книжка, издадена му в Германия, стана ясно още от репортажа на bTV от мястото на събитието. 

Протестиращите снощи се събраха първо пред  сградата на полицията, а после блокираха пътя София – Варна. Те са убедени, че катастрофата е причинена от местния председател на ДПС Басриев заради употреба на алкохол.

След преговори, продължили до 3 ч. през нощта, областният управител Митко Стайков обеща по-обстойна проверка на случая.

Недоволните продължават да са на улицата пред къщата на загиналия и днес, а службите се задействаха и привикаха на разпит около 20-тина свидетели.

Шофьорът на автомобила, в който е пътувал загиналия младеж още е в шок и отказва да говори. В болница, в критично състояние е и още едно 17-годишно момче, пътувало в колата му. Басриев също е под медицинско наблюдение.

още от България