нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Станишев призова ЕК да реагира на протестите в България

Архив/ Фейсбук профил на Сергей Станишев

С призив за действие заради продължаващите протести в България се обърна Сергей Станишев към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на днешния дебат за състоянието на Съюза в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Дискусията започна след първата програмна реч на фон дер Лайен за състоянието на Съюза. Първата част на словото ѝ бе посветена на глобалните уроци от глобалната криза, а във втората председателката на ЕК зададе няколко ключови нови цели сред които постигане на дигитален суверинитет, модернизация на блока, обвързана с повишаване на амбициите за постигане на въглероден неутралитет - 55% по.малко емисии до 2030 г., емитиране на зелени облигации.

Тя обяви също така, че ще представи план за борба с расизма и престъпленията, породени от омразата на расова, полова и сексуална основа."Време е да изградим един истински антирасистки съюз, осъждайки расизма, но също и действайки", каза Фон дер Лайен в речта си. Бюджетът на ЕС за възстановяването след пандемията все още не е одобрен от институциите на общността, но може да бъде използван за „постигане на по-добър начин на живот за света през утрешния ден", заяви още тя.

"Вече повече от два месеца хиляди български граждани протестират за тези европейски ценности, за които Вие говорите – за подотчетно правителство, за прозрачност, за демокрация. Те очакват техният глас да бъде чут в ЕС и да има реакция. Призовавам Ви за действия!“, заяви Станишев, който е лидер на ПЕС и евродепутат. В словото си той обърна внимание на ситуацията в България и призова Комисията за категорична позиция в контекста на дебатите за върховенството на закона в ЕС, европейските ценности и необходимостта от защита на европейските средства от корупция, незачитане на правовата държава и свободата на медиите в страните-членки, предаде БТА. 

„Днес огромното мнозинство от европейците изпитват несигурност и тревога за своето бъдеще, за своите доходи, за своята работа. За да бъде чут Вашият призив за повече оптимизъм, са нужни действия. Чудесно е, че след първоначалния шок, в това число и с много активната роля на социалистите, Европейският съюз взе важни решения за икономическото възстановяване след пандемията. Най-важното и историческо от тях, разбира се, беше за издаването на общ европейски дълг, за да се осигурят ресурси за инвестиции, и за да могат хората и бизнесът да получат реална подкрепа. Сега жизненоважна е скоростта, с която това ще се реализира. Орязани бюджети за следващите години не са отговорът и пътят към глобално лидерство. Повечето от политиките, които са необходими за възстановяването на ЕС са предложени от социалистите от доста време. Те изискват прилагане, за да бъде Европа по-социална, по-справедлива, по-демократична“, заяви още Станишев. 

 

още от България