нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Съюзът на издателите се обяви против проверките на ДАНС и НАП в телевизия Евроком

Съюзът на издателите публикува декларация, с която се обявява против проверките, на които Държавната агенция Национална сигурност и Националната агенция по приходите подлагат телевизия „Евроком“. Според организацията тези проверки представляват „форма на натиск върху независими медии“.

Ето какво още се казва в декларацията:

„Искането на информация за рекламодателите на три предавания – „Евро ДикоФ“ с водещ Сашо Диков, „Честно казано“ с водещ Люба Кулезич и „Седмичник с Береану“ с водещ Владимир Береану, както и на други външни продукции, е не само демонстрация на „интерес“ към определени журналисти от страна на ДАНС, но и натиск спрямо рекламодателите на телевизията. Рекламодателите са тези, благодарение на които една медия, която не е на правителствена хранилка, може да съществува. Насочването на държавни институции срещу фирми, само защото са решили да рекламират в определена медия, е сериозна заплаха за съществуването на всяка свободна медия.

Съюзът на издателите в България призовава въпросните институции да не харчат парите на българските данъкоплатци, превръщайки се в маши за изпълнение на политически поръчки срещу медии. Използването на държавната машина срещу независими медии е основната причина за незавидното състояние на свободата на словото в България.“

В Съюза на издателите в България членуват „Икономедия“, в. „Сега“, „Зебра БГН“, „Медияпул“, „Бряг Медия груп“, „Кю Медия“, „Топ Новини“, „Под тепето“ и „С-Фактор“.  

още от България