нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тази нощ преминаваме отново към астрономическо време

Тази вечер се връщаме към стандартното астрономическо време. В нощта на 24 срещу 25 октомври стрелките ще се преместят от 4 часа на 3 часа. По този начин изгревът на слънцето ще се измести малко по-рано и вместо в 7,50 ч. ще изгрява в 6,50 ч., но за сметка на това вечерите ще станат по-къси, като залезът на слънцето се измества от 18,30 ч. в 17,30 ч. Утре светлата част на деня ще бъде дълга малко над 10,30 ч. и ще продължи да намалява до 23 декември, когато ще продължи само 9 часа и 3 минути, а слънцето ще залезе в 16,57 ч.

Според директива от 2000 г. всички страни в ЕС са задължени в един и същи ден да преминават от нормалното астрономическо време към лятно време с 1 час назад в началото на лятото, за да се използва по-ефективно слънчевата част на деня. Преминаването обратно към нормално астрономическо време също е синхронизирана да се случва в последната неделя на октомври навсякъде в блока.   

Предложение на предишното ръководство на Европейската комисия, начело с Жан Клод Юнкер, тази практика да бъде отменена привлече значителна подкрепа в ЕС. Причината е, че според изследвания хората имат нужда от ден-два да на се настроят на промяната, която разклаща ритъма им. Целта на Еврокомисията бе смяната на времето да се премахне от 2019 г., но Европейският парламент отложи това за 2021 г. Според плана на Юнкер всяка страна-членка ще има правото да избере нормално астрономическо или лятното време, което обаче предизвика опасения, че в някои страни ще бъдат затруднени пътуването и търговията. Все още предстои да се вземе окончателно решение, като последно темата беше обсъждана от Съвета на Европа в края на 2019 г.

Официален говорител съобщи, че германското президентство на ЕС няма да повдига въпроса за преустановяване на времевата смяна до края на 2020 г. Според информация на Wired следващите председателстващи ЕС – Португалия и Словения – също няма да поставят въпроса на обсъждане до края на 2021 г.  

В България смяната на времето се прилага без прекъсване от 1976 г.

Общо в Европа има 4 страни, които не преминават от една времева зона към друга. Това са Беларус (от 2011 г. страната запазва използването единствено на „лятното“ време), Русия използва постоянно „лятно“ време от 2011 го 2014 г., след което премина към астрономическо време и Турция, която от 2016 г. започна постоянно да използва „лятно“ време, Исландия – тъй като е много насевер, преминаване на лятно време не би имало голям ефект.

Като цяло в страните, намиращи се в южната половина на Европа, преминаването от едното към другото време по време на летния сезон се усеща повече и има повече смисъл, отколкото за страните на север.  

още от България