нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия

Бившият министър на икономиката и енергетиката  и настоящ кмет на район Средец в столицата Трайчо Трайков осъди Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да му изплати 99 639 лв. за морални и материални щети, нанесени от страна на антикорупционния орган.

Трайков беше обвинен от комисията в конфликт на интереси заради даването на концесия на "Каолин", докато е бил министър и в същото време е притежавал акции в предприятието, предаде БНР.

Решението в полза на иска на Трайков е на Административния съд-София град. От мотивите е видно, че с действията на предщественика на КПКОНПИ - Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси /КПУКИ/, оглавявана тогава от Филип Златанов, са преследвани цели, различни от целите на закона.

"Ролята на подобни дела е да послужат като предупреждение против такива произволни решения на държавните органи в бъдеще. Реших, че единствената нормална реакция на човек, който е в тази ситуация, е да си търси правата по законен начин", обяви Трайков в интервю за БНР.

Делото беше заведено през 2019 г.

"Сегашният председател на комисията Сотир Цацаров може да покаже дали го е грижа за разхитените пари на данъкоплатците - като се откаже от обжалване. Защото обжалването ще бъде загубено, но означава още хонорари и т.н.", сподели Трайков. "За мен това е умишлено нанасяне на вреда на държавния бюджет - да знаеш че не си прав, но да го правиш (б.а. - да обжалваш)".

още по темата
още от България