нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трима на всеки 4 българи смятат, че има корупция при харченето на пари от ЕС

Трима на всеки четири българи смятат, че че липсва прозрачност при харченето на парите от ЕС, контролът е занижен и има корупция. Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“.

По-голямата част от населенито смята, че ситуацията може да се подобри единствено с намеса на евроинституциите във вътрешните проблеми на страната.

Проучването разглежда обществените нагласи към Резолюцията на Европейския парламент за влошаване на демокрацията в България. То е проведено в периода 10-15 ноември и показва, че 60% от пълнолетните граждани споделят основния извод в резолюцията, а именно, че демокрацията в България се влошава. Според 74% от гласоподавателите системните проблеми в съдебната система продължават. 

71 на сто от участвалите в проучването пък смятат, че промените в изборното законодателство се правят твърде близо до предстоящите избори.

Общественото мнение у нас е разтревожено и от състоянието на свободата на словото - 72% отбелязват нарастващо влияние на властта в обществените медии и разпространението на клиентелизъм в частните.

още от България