Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Убиецът Полфрийман излезе от затвора, съдът обяви защо го пусна (обзор)

Снимка: Shutterstock

Убиецът на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман излезе от затвора в ранния следобед днес след като вчера състав на Апелативния съд уважи молбата му за предсрочно освобождаване. Около 15.40 ч. Полфрийман беше изведен с кола на дирекция "Миграция" към МВР и откаран в Центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като към момента няма документи за самоличност, съобщиха от министерството на правосъдието.

На излизане от Софийския затвор той изкрещя "Благодаря, на заместник-началника на затвора!". От Дирекция "Миграция" не разрешиха Полфрийман да говори с медиите.

В четвъртък състав на Апелативния съд в София реши, че убиецът на студента Андрей Монов може да  бъде освободен предсрочно след като вече е изтърпял 12 години от общо присъдените му 20. Решението на съда предизвика реакции на гняв и възмущение, включително сред политици и магистрати. Още снощи главният прокурор Сотир Цацаров коментира дипломатично, че е озадачен от решението на съда.  „От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав” , заяви той.

Бащата на убитият студент, известният психолог и бивш депутат Христо Монов пък настоя съдията по делото Калин Калпакчиев да огласи мотивите за взетото решение за предсрочно освобождаване. Под натиска на обществения отзвук магистратите обявиха днес мотивите за отсъждането си. Сред факторите, посочени от тях като основателни за предсрочното освобождаване на престъпника почти седем години по-рано, е, че той е изтърпял по-голямата част от наказанието си – 12 от общо 20-те години затвор. Освен това, докладите за поведението му зад решетките през последните две години сочели, че той имал много добро поведение, бил любознателен и дори научил български език. Вече бил изплатил и част от обезщетението от 400 000 лева, присъдено на близките на жертвата Андрей Монов. Полфрийман имал и предложение за работа, което бил готов да приеме, посочват още апелативните магистрати.

Адвокатът на австралиеца – Калин Ангелов, пък коментира пред NOVA, че клиентът му се е поправил за времето, прекарано зад решетките. На този етап не било ясно дали ще бъде екстрадиран в родината си. Ангелов потвърди, че Полфрийман вече има няколко предложения за работа като преводач от български на английски език. 

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира решението на съда.  „За разлика от другите политически сили, аз съм премиер и не мога да си позволя да коментирам решения на българския съд и никога не съм го правил. Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, заяви той в отговор на журналистически въпроси в кулоарите на парламента. А министърът на правосъдието Данаил Кирилов свика брифинг, на който заяви, че в качеството си на гражданин смята, че решението на съда е необосновано и е редно съдебният състав да представи задълбочено мотивите си. Той поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си. На брифинга присъства и визираният в поздрава на Полфрийман на излизане от килията, заместник-началник на Централния софийски затвора Десислав Трайков.  Двамата с министъра категорично отрекоха един от посочените мотиви от съда за освобождаването, а именно положителни доклади за добро поведение от ръководството на затвора.

Позицията на затворната администрация е била отрицателна и на двете инстанции в съда, заяви Кирилов. „Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата”, каза той. Заместник-началникът на затвора Десислав Трайков, специално подчерта, че е написал 7 листа отрицателни становища за Полфрийман и е изразил мнение, че не трябва да бъде освобождаван предсрочно". Трайков съобщи още, че е депозирал остваката си заради коментари на бившия вътрешен министър Румен Петков, в които намеква за зависимост на заместник-началника на затвора от държавното ръководство и в частност от премиера Борисов.

По време на брифинга стана ясно, че Полфрийман е имал три дисциплинарни наказания за лошо поведение в затвора. 

Предсрочното освобождаване на австралиеца предизвика реакции и в парламента. „Председателят на този съдебен състав - Калин Калпакчиев, най-малкото дължи отговор на близките на убитото момче и трябва да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасянето на това решение. При положение че самият Полфрийман заяви при произнасянето на присъдата, че българският съд е корумпиран, какво ще каже г-н Калпакчиев?”, коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Като човек и като политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на тези хора с чувството за справедливост и за възмездие”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Смятаме, че този човек не се е поправил. Той заслужаваше своето наказание и трябваше да го изтърпи”, заяви Милен Михов от ВМРО.

 

още по темата
още от България