нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Умерен оптимизъм и очаквания за по-голяма стабилност сред финалистите в "Мениджър на годината 2021"

Финалистите и техни представители участваха в пресконференцията днес, на която бяха обявени имената на 10-те претенденти за титлата "Мениджър на годината 2021". Представяме ви от ляво надясно: Владимир Колев, управител на издателство „Клет България“ООД, Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОС „Алианц България“ АД, Радослава Ганозова, асоцииран директор Корпоративни комуникации и брандинг в „ТЕВА Фарма“, представляваща финалиста Николай Хаджидончев, главен изпълнителен директор на "ТЕВА Фарма" ЕАД, Нели Йоловска, директор Продажби в БОРИКА АД, представляваща финалиста и главен изпълнителен директор на компанията Мирослав Вичев, Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции“ за България на „Колпойнт Ню Юръп“ ЕАД, директор на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент операции за България и Турция, Райна Миткова-Тодорова, управител на „ЕОС Матрикс“ ЕООД, Борислава Дякова, HR/Legal директор в "Модис България", представляваща Филип Рувре, финалист и изпълнителен директор на "Модис България "ЕООД и "Head of Tech Delivery" за Европа, Владимир Тотев, скръм мастър на компанията от името на Светлана Стефанова, изпълнителен директор на компанията и финалист в „Мениджър на годината 2021“, Явор Петров, изпълнителен директор на „Айкарт“ AД ии Радослав Кошков, управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово. Снимка: Николай Варадинов, Булфото

С умерен оптимизъм, но и с очаквания за по-голяма политическа стабилност гледат към бъдещето 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината 2021“. Имената на Десетката в най-авторитетното състезание за висши мениджърски постижения бяха обявени днес на пресконференция в БТА, която беше медиен домакин на събитието.

Настоящата 2020 остава предизвикателна за икономиката и бизнес средата у нас, белязана отново от пандемията, затова и оценките на финалистите са нееднозначни в своеобразния сондаж на мениджърските нагласи, който по традиция организаторът на конкурса списание „Мениджър“, провежда по време на събитието за представянето на претендентите за титлата, достигнали до финалния, трети етап на конкурса.  

Има индикации за възстановяване на бизнес климата през 2021 г., гласи преобладаващата оценка на финалистите за първата постпандемична година.

Бизнес средата остава предизвикателна, но са налице признаци на възстановяване, коментира Владимир Колев, управител на издателство „Клет България“ООД.

Политическата криза, насложена върху здравната създаде сложна ситуация, но рамката като цяло е стабилна, което се дължи главно на проявената устойчивост от страна на бизнеса, отбеляза Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОС „Алианц България“ АД и финалист за втора поредна година.

Коронакризата се оказа бустер за дигитализацията, а особено в сферата на аутсорсинг индустрията, бързата дигитализация спомогна за постигането на ръстове, посочи Кристина Иванова, вицепрезидент „Операции“ за България на „Колпойнт Ню Юръп“ ЕАД, директор на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент операции за България и Турция. Тя сподели очаквания растежът да продължи и догодина, подпомаган от ударно инвестиране в развитието на кадри и продължаващо дигитализиране на работните процеси.

И тази, и следващата година ще останат предизвикателни за бизнес средата у нас, затова е важно фокусът да бъде насочен към стабилност и подобряване на средата, сподели Нели Йоловска, директор Продажби в БОРИКА АД, представляваща финалистът в „Мениджър на годината 2021“ Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на компанията.  

Умерен позитивизъм е общата нагласа във фарма индустрията у нас, сподели Радослава Ганозова, асоцииран директор Корпоративни комуникации и брандинг в „ТЕВА Фарма“ ЕАД. Изпълнителният директор на компанията Николай Хаджидончев също е финалист в конкурса за висши мениджърски постижения тази година. Противно на масовите представи, че фармацевтичната индустрия е един от най-печелившите сектори в пандемията, има един социален ефект, който остана невидим за обществото. Коронакризата, особено в началото си, доведе до рязко увеличение на цените на суровините за лекарства, но фармацевтичната индустрия в България направи така, че разликата между скока на тези цени и крайните продукти не беше усетена от потребителя, отбеляза Радослава Ганозова и сподели очаквания за повече политическа стабилност през 2022 г. като предпоставка за подобряване на цялостната бизнес среда.

Очаквания за политическа устойчивост, стабилно и прогнозируемо правителство, с ясни цели и стратегии, действащ национален План за възстановяване сподели и Радослав Кошков, управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Като „затишие пред буря“ обаче определя сегашната ситуация една от представителките на женското лидерство сред десетте финалисти тази година, Райна Миткова-Тодорова, управител на „ЕОС Матрикс“ ЕООД.  Тепърва ще разберем дали резултатите от предприетите много и най-различни антикризисни мерки, сред които банковият мораториум и икономическите стимули, ще са устойчиви и дали няма "да ни изиграят лоша шега в краткосрочно бъдеще“, посочи тя и препоръча всички да имат готовност за затягане на коланите, защото предстоят турбулентни времена.

Плавно възстановяване на икономиката и догодина предвиждат от „ФААК България“ ЕАД, сподели Владимир Тотев, скръм мастър на компанията от името на Светлана Стефанова, изпълнителен директор на компанията и финалист в „Мениджър на годината 2021“.

На запазване на постигната стабилност в цялата смарт индустрия и през следващата година се надяват и от  "Модис България". Изпълнителният директор на компанията Филип Рувре е единственият чужденец сред десетте финалисти тази година, представляван днес от Борислава Дякова HR/Legal директор в компанията.

С позитивни нагласи за следващата година е и Явор Петров, изпълнителен директор на „Айкарт“ AД. Той базира оценката си на данни за реално задвижване на потреблението. Инвестициите в иновации ще са определящи за бизнес постиженията в бъдеще, защото потребителите стават все по-взискателни, отбеляза още той.

А всички финалисти определят като най-важен приоритет инвестирането на средства и политики в опазването на здравето – физическо и ментално на служителите си. Повечето от тях посочиха като едно от най-сериозните си постижения, че са успели да запазят работните места и не са прибягнали до съкращения в най-тежките моменти от коронакризата.

Да припомним имената на финалистите в конкурса "Мениджър на годината" 2021 г., обявени по-рано на специална пресконференция в БТА ДНЕС

  •  Владимир Колев, управител на "Клет България" ООД
  •  Владислав Русев, главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурително дружество "Алианц България" АД
  •  Кристина Иванова, вицепрезидент операции за България на "Колпойнт Ню Юръп" ЕАД
  •  Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на БОРИКА АД
  •  Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на "ТЕВА Фарма" ЕАД
  •  Радослав Кошков, управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово
  •  Райна Миткова-Тодорова, управител на "ЕОС Матрикс" ЕООД,
  •  Светлана Стефанова, изпълнителен директор на "ФААК България" ЕАД
  •  Филип Рувре, изпълнителен директор на "Модис България" ЕООД и Head of Tech Delivery за Европа
  •  Явор Петров, изпълнителен директор на "Айкарт" АД.

Името на новия носител на титлата "Мениджър на годината" ще стане известно на официална церемония в началото на ноември.

А топ мениджърите на България за 2021 г. ще бъдат главните герои в документален филм, който "МИТ Прес" продуцира. Той ще бъде излъчен в национален ефир по bTV през ноември 2021 г. На финала България ще види и кой е новият Мениджър на годината.

Генерален спонсор на 14-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1

Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на:  Fibank,  Johnnie Walker , Bulgaria InsuranceBritish American Tobacco Bulgaria,  Volkswagen България, Метрореклама

Медийни партньори са: bTV,  БТАБНРdir.bgДарик, 24 часаBloomberg TV BulgariaDnes.bgBulFoto

още от България