нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Увеличиха присъдата на шофьора, прегазил балетист във Варна

Снимка: Дияна Георгиева, Мениджър Нюз

Варненският апелативен съд увеличи наказанието на неправоспособния шофьор Петър Здравков, който през есента на миналата година прегази балетиста Мартин Чикалов, предаде Дарик. 

Присъдата на Здравков е увеличена от 9 на 10 години затвор. Тъй като делото беше гледано по съкратената процедура и подсъдимият призна вината си, неговото наказание се намалява с една трета до седем години лишаване от свобода.

Според магистратите има превес на отегчаващите вината обстоятелства, които категорично и значително надхвърлят смекчаващите. Решението подлежи на обжалване пред Върховния съд.

Тежкият инцидент стана във вечерните часове на 10 септември 2018 г. на булевард „Приморски”, в близост до Летния театър. На 30 метра от пешеходната пътека 37-годишният Мартин е пресичал платното, бутайки велосипеда си, когато е бил пометен от „БМВ”-то на Петър.

Според съдебната експертиза, водачът се е движил в оживения район с над 114 км/ч при разрешени в участъка 50 км/ч. В последния момент се е опитал да спре, като при сблъсъка скоростта му е била 77 км/ч. Тялото на балетиста е прелетяло над 30 метра, а велосипедът е изхвърчал на около 45 метра. 

След катастрофата 25-годишният Петър се укри и чак на следващия ден се предаде в полицията. В кръвната му проба бяха открити следи от кокаин и канабис. 

още по темата
още от България