нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Вижте оригиналното Тефтерче на Апостола в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

„Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”, посочват от Националната библиотека. Снимка: Nickolay Stanev / Shutterstock

От 9 до 14 часа вратите на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще бъдат отворени за свободен достъп до изложбеното пространство, където жителите и гостите на София ще могат да видят отблизо оригиналното Тефтерче на Апостола и да присъстват на съпътстващите събития.

Официалното откриване ще започне в 11,00 часа. Редом с личния бележник на Левски, ще имате възможност да се запознаете с неговата дигитална версия и да се сдобиете с обновеното му факсимилно издание с разчетен текст (КК “Труд”).

Акад. Антон Дончев да бъде специален гост. Той ще представи книгата на Захарий Стоянов “Васил Левски (Дяконът). Черти из живота му” (издание на Фондация “Трейс за хората”).

Всички посетители ще могат да разгледат изложбата “Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи… Зависи от нашите собствени сили”. Тя е плод на съвместните усилия на Министерството на културата, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей, СУ “Св. Климент Охридски” и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В специални витрини ще бъдат изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколкомесечна обиколка в страната при нас се завръща и пътуващата ни експозиция “Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”.

още от България