нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Външно обяви за персона нон грата уличените в шпионаж руски дипломати

Снимка: Мениджър Нюз

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата. Руското посолство е уведомено с нота за решението, а двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По-рано през деня прокуратурата съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил въшния министър за събрани доказателства, че руски граждани с дипломатически имунитет са събирали секретна информация, представляваща държавна тайна от 2016-та година насам до момента.

Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника. Целта им е била да предадат събраната информация на руското военно разузнаване в Москва.

В съобщението си прокуратурата отбелязва и, че "за реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги."

След сигнали от ДАНС, прокуратурата е започнала разследване, образувано е и досъдебно производство, което е спряно заради дипломатическия им имунитет.

още по темата
още от България