Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Водещите теми на срещата между Европа и Балканите

100

Снимка: Дияна Георгиева/ Мениджър Нюз

Не е пресилено да се каже, че в подготовката за провеждането на срещата ЕС-Западни Балкани, започнахме от нулата. Подкрепата в началото беше изключително резервирана. Постигнатото е част от усилията на премиера, правителството, външния министър и българската дипломация. Това коментира постоянният представител на България към Европейския съюз Димитър Цанчев в студиото на предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му България е успяла да убеди останалите държави членки защо е важно държавите от Западните Балкани да получат ясен израз на ангажимента на ЕС за общо бъдеще, както и да убеди, че разширяването ще продължи да върви по установените условности.

В дневния ред на срещата са включени темите свързаност - енергийна и транспортна, дигитализация, сигурност и миграция, върховенството на закона, каза още Димитър Цанчев.

Подготовката за срещата е започнала преди повече от година, когато темата за разширяването на ЕС бе непопулярна. Страната ни е успяла да наложи тази тема като водеща в дневния ред на Европейския съюз. Тя е успяла да обясни, че разширяването ще продължи да върви по установите правила. 

Част от държавите в ЕС не признават Косово като независима държава, така че са били необходими допълнителни усилия, за да ги убедим да подпишат декларацията на ЕС за Западните Балкани, която ще бъде приета на срещата. За да се случи това, трябваше да бъде намерен необходимият баланс, посочи още Цанчев. 

още от България
19
Събота
Януари