нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Военни пресъздават една от най-успешните операции на българската армия

За първи път в действие ще бъде приведен танк Т-34, който е бил на въоръжение през 40-те години на миналия век. /Getty Images

Мащабна историческа възстановка на Нишката операция от 1944 г. ще се състои днес на полигон „Беляковец“ на Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново.

В 12:00 ч. днес военни ще пресъздадат обстановката от преди 76 години, когато е извършена една от най-успешните настъпателни операции в българската история. Заедно с военни от руската Червена армия, Втора българска армия, под ръководството на генерал-майор Кирил Станчев, се разгромява частите на Третия райх. Нишката операция продължава от 8 до 14 октомври.

Курсантска група от НВУ ще участва с униформи реплики и оригинално снаряжение от периода, както и с пехотни пушки „Манлихер N95“, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, пише bTV.

Преди възстановката ще бъде отслужена молитва в памет на българските воини, загинали по време на Втората световна война.

За първи път в действие ще бъде приведен танк Т-34. Той е бил на въоръжение през 40-те години, а през 1982 г. бе поставен на постамент във военния университет.

още от България