нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Военният министър на Македония очаква напредък в преговорите с България през декември

Guiliver/Getty images

"Разочаровани сме, че България не ни подкрепи за започването на преговори с ЕС, но се надявам, че ще постигнем напредък в комуникацията през декември".

Това заяви министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска по време на онлайн участието си в традиционния годишен Международен форум за сигурност в Халифакс, Канада, който е определян като „Давос на международната сигурност“.

„Надявам се, че нашите дискусии с България ще бъдат продуктивни, защото можем да постигнем компромис, когато е необходимо, но ние сме изключително внимателни по въпроси, които засягат правото на самоопределение, идентичност, правото да използваме нашия език“, каза тя, коментирайки ветото от България.

Министърът посочи, че компромисът с Гърция е показал, че Северна Македония има капацитет да се справи със сложни въпроси, когато става въпрос за стратегически цели. „Не беше лесно да се намери решение с Гърция, но този компромис се оказа решаващ за членството ни в НАТО. И той показа ангажираността ни към западните ценности, демокрацията и добросъседските отношения", каза тя.

„Като членове на НАТО и като съседи на България, ние споделяме същия стратегически интерес. Нуждаем се от стабилен регион, просперитет и сътрудничество на двете нации“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Говорейки за региона, Шекеринска заяви, че неговата "сложност и стратегическите игри, на които е изложен, изискват решения, преди проблемите да избухнат" и че се разчита на сътрудничество с новата администрация във Вашингтон.

още от България