нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всеки втори иска да е ИТ

Почти половината младши специалисти са се насочили към ИТ сектора.

Професионалистите, решили да се развиват в ИТ сектора през 2020 г. без предишен опит в сферата, са се увеличили драстично спрямо 2019-а. 46,94% от младши специалистите са се насочили към кариера в ИТ сектора. Това сочат данните от най-голямото в България кариерно събитие за квалифицирани кадри – Career Show.

Причините за засиления интерес към кариерно развитие в сферата на информационните технологии са комплексни, но ясно обусловени от стабилния растеж в ИТ индустрията и превръщането ѝ в един от движещите фактори на българската икономика. По данни на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСК) за състоянието на софтуерния сектор в България към 2020 година, ИТ индустрията е най-бързо растящата, с 10% ръст на приходите през 2020 на фона на 5.5% спад на БВП на страната.

Примамлива заплата  

В допълнение ИТ секторът държи първенство по размер на възнаграждения и предлагани възможности. Според информация на Националния статистически институт средната месечна заплата в сектора е достигнала 3500 лв. през последното тримесечие 2020 година – почти 3 пъти над средното за страната.

От своя страна отворените позиции за технически специалисти варират между 2-3 хил. лв., като прогнозите са да се увеличат двойно в следващите няколко години, а нуждата от ИТ специалисти нараства осезаемо.

Къде е България?

Според класацията на HackerRank страната ни се нарежда на 12-о място сред 50-те държави с най-добри разработчици на софтуер и на 2-ро място сред Java разработчиците. Като един от най-популярните езици за програмиране, ясно изразено предпочитание към Java се забелязва и при анализ на уменията както на младшите, така и на опитните ИТ специалисти. HTML/CSS и SQL са следващите по популярност.

Засиленият интерес към кариерно развитие в ИТ сектора и „гладът“ за технически специалисти не означават безпроблемен процес по подбор на персонала. Нарастващото количество кариерни възможности в сектора и високите изисквания както от страна на работодателите, така и от страна на кандидатите, създават предпоставки за множество предизвикателства пред търсещите и предлагащите работа.

На 19 и 20 май 2021 г. изцяло онлайн ще се проведе Career Show Tech, кариерно събитие за ИТ специалисти, което дава възможност на кандидати и работодатели да провеждат видео срещи само с най-подходящите за тях събеседници. Регистрацията за събитието е безплатна, но задължителна.

още от Job Мениджър